ßßß Cookit - przepis na Słoneczne naleśniki

Słoneczne naleśniki

nazwa

Wykonanie

... za sprawą dodatku mąki kukurydzianej :)
W dzieciństwie przez jakiś czas byłam na diecie bezglutenowej. Od tamtej pory posmak mąki kukurydzianej w potrawach skutecznie mnie odstraszał. Jakiś czas temu postanowiłam się rozprawić z uprzedzeniami i kupiłam mąkę kukurydzianą. Czekała dzielnie w szafce przez dwa miesiące :). Małymi kroczkami udało mi się pokonać koszmary! Naleśniki zachwyciły mnie słonecznym kolorem i ciekawym smakiem. Udany eksperyment postanowiłam dopełnić ekstra obiadem, ale o tym będzie jutro :) Dziś zapraszam na naleśniki (nie podaję źródła przepisu, bo go nie znam - naleśniki robię z głowy, odruchowo, a dziś z lekkim urozmaiceniem).
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (jeśli kolor ma być bardziej żółty, należy zwiększyć proporcję mąki kukurydzianej),
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka oleju ryżowego,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- trochę wody.
Wszystkie składniki łączymy w misce za pomocą trzepaczki (można mikserem). Mąkę najlepiej przesiać. Smażyć na patelni bez tłuszczu (na większą patelnię pełna łyżka wazowa ciasta, równomiernie rozprowadzona). Smacznego :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/03/soneczne-nalesniki.html