ßßß


Składniki:50 dag ziemniaków sałatkowych1 młoda cukiniagarść fasolki szparagowej15 dag młodego bobu½ brokułaSól do smakuPrzyprawa do ziemniaków do smakuPulpeciki:30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki2 jajkapęczek szczypiorku1 cebula2 łyżki bułki tartejSól i pieprz do smakuSos:¾ szklanki słodkiej śmietanki 22%1 jajko10 dag startej mozzarelli10 dag pleśniowego seraSzczypta gałki muszkatołowejSól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Ziemniaki na zapiekankę zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko masłem naczynia żaroodpornego, na ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry cukinię, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków.Fasolkę, brokuł i bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii.