ßßß
Składniki:2,5 l wody;1 ćwiartka kurczaka1 włoszczyzna3 łodygi selera naciowegosól, pieprz, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, łyżka suszonego lubczyku,cebula400 ml przecieru pomidorowego Łowiczcukier1 łyżeczka papryki w płatkach4 łyżki czerwonej soczewicy2/3 szklanki kaszy pęczak5 suszonych pomidorówposiekana natka pietruszkiWykonanie:Ćwiartkę kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, w tym czasie obrać i pokroić warzywa, cebulę opalić. Gdy woda zacznie wrzeć dodać warzywa i przyprawy, gotować wywar 2 godziny. Jest to proces czasochłonny, ale jak dla mnie taki bulion jest niezwykle esencjonalny i jest najlepszą bazą pod zupy. Po tym czasie dodać soczewicę i kaszę i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier i gotujemy wszystko około 10 minut.Zupę podajemy z suszonymi pomidorami, oraz posiekaną natką pietruszki, można podać ze śmietaną lub jeść bez śmietanySmacznego!