ßßß Cookit - przepis na Zimowa zupa warzywna

Zimowa zupa warzywna

nazwa

Wykonanie

Dawno mnie nie było, co nie oznacza, że przestałam gotować. Najpierw były święta, potem sylwester i tak czas jakoś migiem zleciał, a człowiek nawet nie wiedział kiedy ;). Dziś wracam do Was po przerwie z pysznym przepisem na zupę. Właśnie o takiej marzyłam od dłuższego czasu, odkąd na zewnątrz zalega śnieg, a słupek na termometrze najwyraźniej nie ma zamiaru przekroczyć zera stopni i piąć się w górę. Zupa jest niezwykle gęsta, z dużą ilością warzyw i porządnym kawałkiem mięsa. Przypomina trochę zupy gulaszowe lub często spotykane zupy po meksykańsku. Chyba ma coś jednak z jednej i z drugiej ;). Jest przepyszna, a z przepisu wychodzi wielki gar dla całej rodziny. Spokojnie, zniknie bardzo szybko. :D
Składniki:
1,2 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
500 g przecieru pomidorowego z kartonika
80 g koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula, drobno pokrojona
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
½ łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki suszonego lubczyku
1 puszka kukurydzy
pół puszki groszku
1 szklanka marchewki konserwowej, pokrojonej w kostkę
⅔ szklanki papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę
½ szklanki ogórków lekko konserwowych, pokrojonych w kostkę
1,25 litra wywaru z warzyw
½ szklanki wody
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
W dużym rondlu o pojemności minimum kilku litrów rozgrzać dobrze oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i dobrze ją zeszklić. Dodać mięso, wcześniej oczyszczone z nadmiaru tłuszczu i pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 10 minut.
Zalać mięso przecierem pomidorowym i dodać wodę. Zagotować aż sos zacznie bulgotać. Dodać przyprawy (poza solą i czarnym pieprzem) i gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez około 1,5 godziny. Mięso mieszać co jakiś czas i sprawdzać czy nie trzeba dolać odrobinę wody. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie, jeśli tak nie jest, podgotować jeszcze około 15-20 minut.
Zalać wszystko bulionem, wymieszać i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Następnie wrzucić pokrojone ogórki i paprykę. Podgotować 20 minut.
Dodać kukurydzę, groszek i marchewkę. Gotować jeszcze przez około 5.
Przyprawić solą i pieprzem wedle smaku.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=164