Wykonanie
            Dawno mnie nie było, co nie oznacza, że przestałam gotować. Najpierw były święta, 
potem sylwester i tak czas jakoś migiem zleciał, a człowiek nawet nie wiedział kiedy ;). Dziś wracam do Was po przerwie z pysznym przepisem na zupę. Właśnie o takiej marzyłam od dłuższego czasu, odkąd na zewnątrz zalega śnieg, a słupek na termometrze najwyraźniej nie ma zamiaru przekroczyć 
zera stopni i piąć się w górę. Zupa jest niezwykle gęsta, z dużą ilością warzyw i porządnym kawałkiem 
mięsa. Przypomina trochę zupy gulaszowe lub często spotykane zupy po meksykańsku. Chyba ma coś jednak z jednej i z drugiej ;). Jest przepyszna, a z przepisu wychodzi wielki gar dla całej rodziny. Spokojnie, zniknie bardzo szybko. :DSkładniki:1,2 kg 
łopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę500 g 
przecieru pomidorowego z kartonika80 g 
koncentratu pomidorowego1 średnia 
cebula, drobno pokrojona2 łyżki 
oliwy z oliwek1 łyżeczka 
słodkiej papryki¼ łyżeczki 
ostrej papryki¼ łyżeczki 
pieprzu cayenne½ łyżeczki 
cukru½ łyżeczki 
pieprzu cytrynowego½ łyżeczki 
majeranku¼ łyżeczki suszonego 
lubczyku1 puszka 
kukurydzypół puszki 
groszku1 szklanka 
marchewki konserwowej, pokrojonej w kostkę⅔ szklanki 
papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę½ szklanki 
ogórków lekko konserwowych, pokrojonych w kostkę1,25 litra 
wywaru z warzyw½ szklanki 
wodysólpieprz czarnyPrzygotowanie:W dużym rondlu o pojemności minimum kilku litrów rozgrzać dobrze 
oliwę z oliwek. Wrzucić 
cebulę i dobrze ją zeszklić. Dodać 
mięso, wcześniej oczyszczone z nadmiaru tłuszczu i pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 10 minut.Zalać 
mięso przecierem pomidorowym i dodać 
wodę. Zagotować aż sos zacznie bulgotać. Dodać 
przyprawy (poza 
solą i 
czarnym pieprzem) i gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez około 1,5 godziny. 
Mięso mieszać co jakiś czas i sprawdzać czy nie trzeba dolać odrobinę 
wody. Po tym czasie 
mięso powinno być bardzo miękkie, jeśli tak nie jest, podgotować jeszcze około 15-20 minut.Zalać wszystko 
bulionem, wymieszać i zagotować. Dodać 
koncentrat pomidorowy. Następnie wrzucić pokrojone 
ogórki i 
paprykę. Podgotować 20 minut.Dodać 
kukurydzę, 
groszek i 
marchewkę. Gotować jeszcze przez około 5.Przyprawić 
solą i 
pieprzem wedle smaku.
