Wykonanie
Dawno mnie nie było, co nie oznacza, że przestałam gotować. Najpierw były święta,
potem sylwester i tak czas jakoś migiem zleciał, a człowiek nawet nie wiedział kiedy ;). Dziś wracam do Was po przerwie z pysznym przepisem na zupę. Właśnie o takiej marzyłam od dłuższego czasu, odkąd na zewnątrz zalega śnieg, a słupek na termometrze najwyraźniej nie ma zamiaru przekroczyć
zera stopni i piąć się w górę. Zupa jest niezwykle gęsta, z dużą ilością warzyw i porządnym kawałkiem
mięsa. Przypomina trochę zupy gulaszowe lub często spotykane zupy po meksykańsku. Chyba ma coś jednak z jednej i z drugiej ;). Jest przepyszna, a z przepisu wychodzi wielki gar dla całej rodziny. Spokojnie, zniknie bardzo szybko. :DSkładniki:1,2 kg
łopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę500 g
przecieru pomidorowego z kartonika80 g
koncentratu pomidorowego1 średnia
cebula, drobno pokrojona2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
słodkiej papryki¼ łyżeczki
ostrej papryki¼ łyżeczki
pieprzu cayenne½ łyżeczki
cukru½ łyżeczki
pieprzu cytrynowego½ łyżeczki
majeranku¼ łyżeczki suszonego
lubczyku1 puszka
kukurydzypół puszki
groszku1 szklanka
marchewki konserwowej, pokrojonej w kostkę⅔ szklanki
papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę½ szklanki
ogórków lekko konserwowych, pokrojonych w kostkę1,25 litra
wywaru z warzyw½ szklanki
wodysólpieprz czarnyPrzygotowanie:W dużym rondlu o pojemności minimum kilku litrów rozgrzać dobrze
oliwę z oliwek. Wrzucić
cebulę i dobrze ją zeszklić. Dodać
mięso, wcześniej oczyszczone z nadmiaru tłuszczu i pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 10 minut.Zalać
mięso przecierem pomidorowym i dodać
wodę. Zagotować aż sos zacznie bulgotać. Dodać
przyprawy (poza
solą i
czarnym pieprzem) i gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez około 1,5 godziny.
Mięso mieszać co jakiś czas i sprawdzać czy nie trzeba dolać odrobinę
wody. Po tym czasie
mięso powinno być bardzo miękkie, jeśli tak nie jest, podgotować jeszcze około 15-20 minut.Zalać wszystko
bulionem, wymieszać i zagotować. Dodać
koncentrat pomidorowy. Następnie wrzucić pokrojone
ogórki i
paprykę. Podgotować 20 minut.Dodać
kukurydzę,
groszek i
marchewkę. Gotować jeszcze przez około 5.Przyprawić
solą i
pieprzem wedle smaku.