ßßß
KlopsikiSkładniki:4 porcje400 g mielonego, 50/50 wołowo wieprzowe1 ząbek czosnku1 jajko2 łyżki tartej bułki1 łyżka mąki1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 cebula1 łyżka masła300 g zielonej cukinii2 marchewki150 ml mięsnego bulionu250 ml śmietanki1 łyżeczka oreganosól i pieprz do smaku250 g spaghetti, waga sucha
Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok.Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj bulion i przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez 10 minut po czym dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj.Ugotuj spaghetti al dente, odcedź i wymieszaj lekko z sosem. Smacznego!Polecane przepisyKlopsiki z kurczaka po hinduskuKlopsiki z salsiccia w pomidorowym sosieKlopsiki z cukinii i soczewicyKlopsiki z salciccia w pomidorowym sosie