Wykonanie
Mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad, klopsiki w sosie
śmietankowym, a jak szybko to wiadomo obiad z
makaronem. Przyrządzić klopsiki to żaden problem… Małe
mięsne kulki można obtoczyć w
mące i podsmażyć. Można rówież od razu wrzucić do sosu. Proponuję dzisiaj sos
śmietankowy z jarzynką, idealny do spaghetti.

KlopsikiSkładniki:4 porcje400 g mielonego, 50/50 wołowo wieprzowe1 ząbek
czosnku1
jajko2 łyżki
tartej bułki1 łyżka
mąki1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1
cebula1 łyżka
masła300 g zielonej
cukinii2
marchewki150 ml
mięsnego bulionu250 ml
śmietanki1 łyżeczka
oreganosól i
pieprz do smaku250 g spaghetti, waga sucha

Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego
jajko, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
tartą bułkę i
pietruszkę. Dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w
mące. Odstaw na bok.Przygotuj sos. Pokrój
cebulę w kostką i zeszklij na
maśle. Pokrój
marchewkę w drobną kostkę i dodaj do
cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę
cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj
mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj
bulion i przypraw sos
solą,
pieprzem i
oregano. Gotuj sos przez 10 minut po czym dodaj
śmietanę i jeszcze raz zagotuj.Ugotuj spaghetti al dente, odcedź i wymieszaj lekko z sosem. Smacznego!Polecane przepisyKlopsiki z
kurczaka po hinduskuKlopsiki z salsiccia w
pomidorowym sosieKlopsiki z
cukinii i
soczewicyKlopsiki z salciccia w
pomidorowym sosie