ßßß Cookit - przepis na Roladki cukiniowe z farszem mięsnym

Roladki cukiniowe z farszem mięsnym

nazwa

Wykonanie

Czasami przychodzi ochota na zmiany i zrobienie jakiegoś eksperymentu w kuchni. Kiedy zobaczyłam ten pomysł na jednej ze stron internetowych, to wiedziałam, że z pewnością pojawią się na moim talerzu takie cuda. Nie było powodu, żeby kolejny raz odkładać jakiś pomysł na później, więc razem z mamą zaczęłyśmy działać. Jest to świetna opcja na letnią wersję obiadu, gdzie nie trzeba rezygnować z mięsa :) Wszystko jest robione na parze, więc mamy kolejny plus. Warto również wspomnieć, że ich wykonanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy jest pyszny! Nawet, jeśli ktoś z waszych domowników nie lubi cukinii, to uważam, że w takiej wersji może ją zaakceptować :)
Składniki:
/inspiracja- Ewa Wachowicz/
2-3 cukinie
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
2 łyżki masła
1/2 kg mięsa (cielęcina/wołowina/wieprzowina)
1 cebula drobno pokrojona
1 jajko
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Przygotowanie:
W rondelku należy roztopić masło i do tego wrzucić wypłukaną kaszę- poddusić. Dolać trochę wody- około dwa palce ponad kaszę i gotować, aż będzie al dente . Delikatnie osolić.
Mięso zmielić. Dodać posiekaną cebulę, natkę i czosnek, wbić jajko, wsypać bułkę, doprawić solą i pieprzem- dokładnie wymieszać.
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na plastry (za pomocą ostrego noża), ułożyć na desce i obsypać solą aby zmiękła.
Na rozłożone plastry nakładamy farsz mięsny i zwijamy. Zapinamy wykałaczką i ustawiamy na parowarze.Całość parujemy około 30-40 minut. Podajemy z sosem kurkowym* lub bez dodatków.
*Sos kurkowy: kurki podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie wlać śmietankę 36% i dusić, aż całkowicie zmiękną. Na koniec zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/06/roladki-cukiniowe-z-farszem-miesnym.html