ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z pieczarkami…

Bułeczki z pieczarkami…

nazwa

Wykonanie

Jak Wam minął weekend kochani? Mam nadzieję, że pogoda dopisywała bardziej niż u nas :) Tu niestety wiosna w pełnym odwrocie i już powoli zaczynam tracić nadzieję, że kiedykolwiek pozbędę się tej sterty puchowych kurtek z korytarza ;)
Na szczęście w sobotę i niedzielę nie było jeszcze tak brzydko jak dziś i udało nam się całkiem sporo zdziałać w ogródku, więc wszystkie nasze nasionka i sadzonki mają teraz przyjemnie i cieplutko w nowej szklarni. Jeszcze kilka tygodni i będę miała świeżych ziół i kwiatów ile dusza zapragnie :)
Po bardzo produktywnie spędzonych dwóch dniach, wczoraj wieczorem postanowiłam wykorzystać dobrą passę i upichcić coś pysznego. Moja świeżo wysprzątana kuchnia nie jest już dziś taka czysta, ale za to na kolację były naleśniki, na dzisiejsze śniadanie drożdżówki z pieczarkami, a do kawy mamy na dziś chlebek bananowy z kokosem :)
O chlebku bananowym jeszcze Wam napiszę, ale na razie skupmy się na bułeczkach z pieczarkami. Upiekłam je z przepisu z niedawno odkrytego bloga Jem co umiem (o dokładnie tu klik), na którym jest cała masa takich kulinarnych perełek, więc Was też zachęcam do zajrzenia :)
Bułki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo, bardzo smaczne. Świetne zarówno jeszcze ciepłe, jak i na zimno, więc sprawdzą się doskonale jako przekąska na piknik lub zamiast kanapki do pracy (Piotrek w każdym razie był zachwycony;). Z ciastem pracuje się przyjemnie, przygotowanie farszu też nie wymaga wiele wysiłku, a jedzenie to już sama przyjemność :)
Polecam :)
Składniki na 12 sporych bułeczek:
Ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
10g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
Farsz:
500g pieczarek
2 średnie cebule
2 – 3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz i natka pietruszki do doprawienia
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
sezam i/lub czarnuszka do posypania bułeczek
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wymieszaj w dużej misie z drożdżami, cukrem i solą. Zrób zagłębienie na środku i wlej tam wodę oraz olej. Ręcznie lub mikserem z hakiem zagnieć jednolite, sprężyste ciasto. Gdy będzie gotowe, uformuj z niego kulę, przełóż do natłuszczonej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Powinno co najmniej podwoić objętość.
Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotuj farsz. Pieczarki oczyść dokładnie i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj (niezbyt drobno). Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojone pieczarki. Podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić. Dodaj cebulkę i smaż dalej, aż się zeszkli. Pod koniec dopraw wszystko solą i pieprzem (osobiście preferuję kolorowy, ale czarny też będzie dobry) oraz pietruszką. Odstaw do przestudzenia. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody i nie uda się jej odparować podczas smażenia, możesz wyłożyć farsz do studzenia na sitko.
Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz krótko na oprószonym mąką blacie i podziel na 12 równych części (u mnie około 72g każda). Każdą rozpłaszcz rękoma lub rozwałkuj lekko, nałóż na środek 1 – 2 łyżki nadzienia i zlep dokładnie brzegi, formując okrągłe bułeczki. Odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy.
Blachę z bułkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, a w tym czasie włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 200ºC. Bułeczki posmaruj dokładnie roztrzepanym z wodą jajkiem i posyp ziarnami. Piecz przez około 15 – 20 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Upieczone wystudź na kratce. Podawaj jeszcze ciepłe lub całkowicie wystudzone.
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2016/04/25/buleczki-z-pieczarkami