ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem ziemniaczany z młodymi chwastami

Zupa-krem ziemniaczany z młodymi chwastami

nazwa

Wykonanie

Nowalijki na targu i straganach wydają mi się jeszcze blade i anemiczne, dlatego czerpię witaminy z tego, co rośnie mi w ogrodzie, w „łąkowej” części trawnika. Młode pokrzywy, gwiazdnica, krwawnik o szczypiorkowym smaku, czosnaczek oraz bardziej „cywilizowane” szczaw i mięta nadały charakteru kremowej zupie ziemniaczanej. Bazą jest włoszczyzna i ziemniaki. Wyszła zupa o pięknym kolorze i ciekawym, bogatym smaku.
1/2 pora
duża marchewka i mała pietruszka, kawałek selera
1/2 kg ziemniaków
dwie gałązki mięty, garść szczawiu
miseczka młodych pokrzyw , po garści gwiazdnicy , krwawnika i czosnaczku
sól, liść laurowy, pieprz ziołowy
oliwa
W garnku o grubym dnie podsmażyłam na oliwie pokrojonego pora bez zielonych końcówek. Gdy się zeszklił, wlałam wodę , dodałam pokrojoną marchew, seler i pietruszkę. Posoliłam, dodałam liść laurowy. Gdy wszystko pogotowało się ok. pół godziny, wrzuciłam pokrojone ziemniaki , gotowałam do miękkości. Dodałam listki mięty i szczawiu, wrzuciłam umyte i odcedzone chwasty, doprawiłam pieprzem ziołowym, pogotowałam jeszcze kilka minut. Zmiksowałam.
Zupa łączyła w sobie zalety ziemniaczanego, delikatnego kremu z ożywczymi smakami młodych chwastów, szczawiu i mięty. Polecam na wiosnę . Można ją jeść z drobnymi grzankami z chleba, z jajkiem lub kostką z polenty .
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zupa-krem-ziemniaczany-mlodymi-chwastami