ßßß
Jadam ostatnio dietetycznie i krewetki z warzywami w mleczku kokosowym w takiej, delikatnej wersji były dla mnie. Dla reszty Rodzinki doprawiłam ją jeszcze żółtą pastą curry. Prócz krewetek „konkretny ” wkład- to piersi kurczaka i filet z mintaja. Mleczko kokosowe było fajnym dodatkiem a ryż stanowił bazę dania.250 g krewetek ( miałam mrożone)filet z kurczakafilet z mintaja2 marchewki, mała cukiniażółta papryka, 2 gałązki selera naciowego, natka pietruszkisól, pieprz ziołowy, kolendra mielonałyżka pasty currynieco oliwy i masłaugotowany ryż basmatibulion warzywny1/2 szklanki domowego mleczka kokosowegoNa niewielkiej ilości oliwy i masła podsmażyłam pokrojone mięso z kurczaka, potem dodałam skropioną cytryną rybę i plasterki marchewek. Podlałam nieco bulionem i dodawałam stopniowo : kawałki papryki, selera naciowego, cukinii. Dodałam sól, pieprz i kolendrę, dusiłam do miękkości ( kilka minut). Na koniec wrzuciłam krewetki i dusiłam chwilę, aż zmiękły. Dolałam mleczko kokosowe , zamieszałam, posypałam natką pietruszki.Po odłożeniu porcji dla siebie, doprawiłam resztę pastą curry.Smakowało zarówno mnie w dietetycznej wersji, jak i reszcie w ostrzejszej. Domowe mleczko kokosowe ciekawie uzupełniło smaki.Smacznego !