Wykonanie

Lubię
makaron lub
ryż z warzywami, bo dania te robi się szybko i w czasie, gdy baza się gotuje, można spokojnie przygotować warzywa, np.
szpinak z boczniakami w towarzystwie
selera naciowego. Tutaj za bardzo się nie wysilałam, po prostu poddusiłam wszystko na niewielkiej ilości
oliwy i delikatnie przyprawiłam. Do
ryżu pasowało doskonale.Ok. 20 dkg boczniakówtyle samo
szpinaku2-3 gałązki
selera naciowegoopcjonalnie- mała
cebulatrochę
oliwybulion warzywnysól,
pieprz młotkowany z
kolendrą i
ziołowyryż ugotowany wg przepisu (np. w woreczkach)Na patelni rozgrzałam
oliwę i podsmażyłam pokrojone na paski boczniaki , po chwili dodałam kawałki
selera naciowego a na koniec umyte i osuszone liście
szpinaku. Można zacząć wszystko od podsmażenia
cebuli, ja ją pominęłam, bo muszę uważać jeszcze na to, co jem… Podlałam wszystko niedużą ilością
bulionu ( niecałe pół szklanki) doprawiłam
solą i
pieprzami i dusiłam do miękkości. Nie trwało to dłużej, niż przygotowanie
ryżu.Delikatne boczniaki ze
szpinakiem fajnie pasowały do
ryżu. Nie mam problemów z wymyślaniem dla siebie lekkostrawnego jedzenia, jednak czasem już miałabym ochotę zaszaleć… Pomyślałam więc, że może odbiję to sobie w inny sposób i jakoś radykalnie zmienię fryzurę… Ale jak zobaczyłam fotele fryzjerskie, to odwaga mnie opuściła i poprzestałam na lekkim skróceniu włosów i wycieniowaniu grzywki…Na szczęście wiosna obdarza nas coraz większą ilością świeżych
warzyw i owoców, więc
mogę jeść lekko i smacznie.Smacznego !