ßßß Cookit - przepis na Zielone risotto / ze szpinakiem /

Zielone risotto / ze szpinakiem /

nazwa

Wykonanie

Delikatna kremowa konsystencja i przyjemny zielony kolor, to tylko niektóre zalety
tego smacznego dania.
Prosta , nie wymagająca zbyt dużego nakładu pracy potrawa jest zdrowym, wartościowym posiłkiem dla dzieci i dorosłych. A dla mnie tak jak każde risotto to kolejny sposób na przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku.
Składniki: /4 porcje/
360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/
1 mała cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki białego wytrawnego wina
250 g szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/
ok. 700 ml bulionu warzywnego
ok. 50 g masła
2 łyżki startego parmezanu
80 g sera mascarpone lub gorgonzoli
sól i pieprz /do smaku
ostra papryczka /do smaku
Wykonanie:
-Ugotować lub podgrzać bulion warzywny /powinien być gorący podczas gotowania risotto/
-W rondelku / z grubym dnem/ podgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę
/lekko zeszklić , nie rumienić/.
-Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż stanie się szklisty
/przemieszać by nie przywarł do dna/.
-Wlać wino i gotować do momentu, aż ryż całkiem je wchłonie.
-Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo bulion w momencie, gdy ryż wchłonie całość płynu.
-Gotujący się ryż należy przemieszać tylko od czasu do czasu .
-Risotto powinno gotować się na małym ogniu ok.15-20 minut /do stanu al dente/.
-Przez cały czas należy dolewać bulion , a pod koniec gotowania zwrócić uwagę na konsystencję dania /po przełożeniu na talerze risotto powinno się lekko rozlewać/.
-Ok.5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone liście szpinaku,
odrobinę ostrej papryczki, wymieszać .
-Gotowe risotto zdjąć z ognia, dodać masło , starty parmezan, mascarpone/ lub gorgonzolę/, doprawić do smaku.
-Wymieszać, odstawić na chwilę, by ryż odpoczął i przełożyć na talerze.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/05/zielone-risotto-ze-szpinakiem.html