Wykonanie

Delikatna kremowa konsystencja i przyjemny zielony kolor, to tylko niektóre zaletytego smacznego dania.Prosta , nie wymagająca zbyt dużego nakładu pracy potrawa jest zdrowym, wartościowym posiłkiem dla dzieci i dorosłych. A dla mnie tak jak każde risotto to kolejny sposób na przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku.

Składniki: /4 porcje/360 g
ryżu arborio/lub inny na risotto/1 mała
cebula
2-3 łyżki
oliwy z oliwek½ szklanki białego
wytrawnego wina250 g
szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ok. 700 ml
bulionu warzywnegook. 50 g
masła2 łyżki startego
parmezanu80 g
sera mascarpone lub gorgonzoli
sól i
pieprz /do smaku
ostra papryczka /do smakuWykonanie:-Ugotować lub podgrzać
bulion warzywny /powinien być gorący podczas gotowania risotto/-W rondelku / z grubym dnem/ podgrzać
oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną
cebulę/lekko zeszklić , nie rumienić/.-Wsypać
ryż i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż stanie się szklisty/przemieszać by nie przywarł do dna/.-Wlać
wino i gotować do momentu, aż
ryż całkiem je wchłonie.-Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo
bulion w momencie, gdy
ryż wchłonie całość płynu.-Gotujący się
ryż należy przemieszać tylko od czasu do czasu .-Risotto powinno gotować się na małym ogniu ok.15-20 minut /do stanu al dente/.-Przez cały czas należy dolewać
bulion , a pod koniec gotowania zwrócić uwagę na konsystencję dania /po przełożeniu na talerze risotto powinno się lekko rozlewać/.-Ok.5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone liście
szpinaku,odrobinę
ostrej papryczki, wymieszać .-Gotowe risotto zdjąć z ognia, dodać
masło , starty
parmezan, mascarpone/ lub gorgonzolę/, doprawić do smaku.-Wymieszać, odstawić na chwilę, by
ryż odpoczął i przełożyć na talerze.
