Wykonanie
Pyszne , kremowe risotto ze swieżym zielonym , słodziutkim
groszkiem.
Risotto z
groszkiem można podawać przez cały rok korzystając z mrożonych zapasów/ nigdy nie używam
groszku z konserwy/.Jednak ten świeży jest zdecydownie najlepszy. Ponieważ sezon na
zielony groszek u mnie już w pełni pozwoliłam sobie na takie małe szalństwo i z pewnością
będę je powtarzać.........lekko, zdrowo i smacznie.....
Jeśli ktoś nie lubi
mięty śmiało może ją zastapić innym zielonym dodatkiem.
Składniki:
200g
ryżu "Arborio"
ok.200g świeżego
zielonego groszku1 mała
cebula¼ szklanki białego
wytrawnego winaok. 700 ml
bulionu warzywnego2-3 łyżki startego
parmezanu1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki świeżego
masłaświeże listki mięty/ilość w-g uznania/
sól i
pieprz do smaku
Wykonanie:
-Przygotować
bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.
-Na głębszej patelni rozgrzać
oliwę z łyżką
masła i podsmażyć pokrojoną drobno
cebulkę.
-Dodać
groszek, wymieszać i delikatnie poddusić na małym ogniu.
-Wsypać
ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie całkowicie tłuszcz.
-Podlać
winem , zwiększyć ogień i gotować chwilkę do całkowitego odparowania
alkoholu.
-Podlać
bulionem /ok. 2 chochelki/ i k ontynuować gotowanie do chwili , aż
ryż będzie miękki.
-W miarę odparowania płynu uzupełniać go dodając niewielką ilość
bulionu tak, by przykrywał zawartość patelni.
-Na koniec dodać starty
parmezan , pozostałe
masło , posiekane listki
mięty, doprawić do smaku
solą i świezo zmielonym
pieprzem, energicznie wymieszać i przełożyć na talerze.
Risotto można podać tradycyjnie na talerzu lub bardziej dekoracyjnie w formie babeczki.