ßßß
Pyszne , kremowe risotto ze swieżym zielonym , słodziutkim groszkiem.Risotto z groszkiem można podawać przez cały rok korzystając z mrożonych zapasów/ nigdy nie używam groszku z konserwy/.Jednak ten świeży jest zdecydownie najlepszy. Ponieważ sezon na zielony groszek u mnie już w pełni pozwoliłam sobie na takie małe szalństwo i z pewnością będę je powtarzać.........lekko, zdrowo i smacznie.....Jeśli ktoś nie lubi mięty śmiało może ją zastapić innym zielonym dodatkiem.
Składniki:200g ryżu "Arborio"ok.200g świeżego zielonego groszku1 mała cebula¼ szklanki białego wytrawnego winaok. 700 ml bulionu warzywnego2-3 łyżki startego parmezanu1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki świeżego masłaświeże listki mięty/ilość w-g uznania/sól i pieprz do smakuWykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.-Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę.-Dodać groszek, wymieszać i delikatnie poddusić na małym ogniu.-Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie całkowicie tłuszcz.-Podlać winem , zwiększyć ogień i gotować chwilkę do całkowitego odparowania alkoholu.-Podlać bulionem /ok. 2 chochelki/ i k ontynuować gotowanie do chwili , aż ryż będzie miękki.-W miarę odparowania płynu uzupełniać go dodając niewielką ilość bulionu tak, by przykrywał zawartość patelni.-Na koniec dodać starty parmezan , pozostałe masło , posiekane listki mięty, doprawić do smaku solą i świezo zmielonym pieprzem, energicznie wymieszać i przełożyć na talerze.
Risotto można podać tradycyjnie na talerzu lub bardziej dekoracyjnie w formie babeczki.