Wykonanie
Pyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi.................Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach.Przestrzegając podstawowych zasad gotowania
ryżu można stworzyć wiele smakowitych dań ,a odrobina własnej inwencji sprawii , że risotto może stać się jednym z ulubionych potraw...............tak jest właśnie ze mną ....uwielbiam risotto w każdym wydaniu!ZOBACZ
Składniki: /2 porcje/
ok.180 g
ryżu Carnarolimała
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracjiok. 800 ml domowego
bulionu warzywnegosól, pieprz/do smakuoraz2 łyżki startego
parmezanu1 łyżka
masłaWykonanie:
-
Pistacje podgotować ok. 5-6 minut , przestudzić, obrać i drobniutko posiekać/odłożyć kilka do dekoracji/.-Podgrzać
bulion / trzymać na niewielkim ogniu przez cały czas /.-W szerokim rondelku podgrzać
oliwę z
masłem ,dodać drobno posiekane
szalotki i podsmażyć kilka minut.-Wsypać
ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz.-Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć.-Wlać
wino i gotować moment do odparowania
alkoholu .-Stopniowo dodawać chochelką gorący
bulion mieszając tylko od czasu do czasu.-Kiedy
ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć z ognia.Risotto doprawić do smaku, dodać
starty ser i
masło.-Energicznie wymieszać , przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.-Gotowe risotto przełożyć na talerze , ozdobić orzeszkami.