ßßß Cookit - przepis na Risotto z pistacjami

Risotto z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi.................
Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach.
Przestrzegając podstawowych zasad gotowania ryżu można stworzyć wiele smakowitych dań ,
a odrobina własnej inwencji sprawii , że risotto może stać się jednym z ulubionych potraw......
.........tak jest właśnie ze mną ....uwielbiam risotto w każdym wydaniu!
ZOBACZ
Składniki: /2 porcje/
ok.180 g ryżu Carnaroli
mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji
ok. 800 ml domowego bulionu warzywnego
sól, pieprz/do smaku
oraz
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka masła
Wykonanie:
-Pistacje podgotować ok. 5-6 minut , przestudzić, obrać i drobniutko posiekać
/odłożyć kilka do dekoracji/.
-Podgrzać bulion / trzymać na niewielkim ogniu przez cały czas /.
-W szerokim rondelku podgrzać oliwę z masłem ,
dodać drobno posiekane szalotki i podsmażyć kilka minut.
-Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz.
-Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu .
-Stopniowo dodawać chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu.
-Kiedy ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć z ognia.
Risotto doprawić do smaku, dodać starty ser i masło.
-Energicznie wymieszać , przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
-Gotowe risotto przełożyć na talerze , ozdobić orzeszkami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/risotto-z-pistacjami.html