ßßß
Pyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi.................Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach.Przestrzegając podstawowych zasad gotowania ryżu można stworzyć wiele smakowitych dań ,a odrobina własnej inwencji sprawii , że risotto może stać się jednym z ulubionych potraw...............tak jest właśnie ze mną ....uwielbiam risotto w każdym wydaniu!ZOBACZ
Składniki: /2 porcje/
ok.180 g ryżu Carnarolimała cebula2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła1/2 szklanki białego wytrawnego wina1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracjiok. 800 ml domowego bulionu warzywnegosól, pieprz/do smakuoraz2 łyżki startego parmezanu1 łyżka masłaWykonanie:
-Pistacje podgotować ok. 5-6 minut , przestudzić, obrać i drobniutko posiekać/odłożyć kilka do dekoracji/.-Podgrzać bulion / trzymać na niewielkim ogniu przez cały czas /.-W szerokim rondelku podgrzać oliwę z masłem ,dodać drobno posiekane szalotki i podsmażyć kilka minut.-Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz.-Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć.-Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu .-Stopniowo dodawać chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu.-Kiedy ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć z ognia.Risotto doprawić do smaku, dodać starty ser i masło.-Energicznie wymieszać , przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.-Gotowe risotto przełożyć na talerze , ozdobić orzeszkami.

