Wykonanie
Niezwykle proste , szybkie i eleganckie danie kuchni włoskiej.Przygotowuje się je w niektórych regionach szczególnie na Nowy Rok.Ale by przygotować takie risotto nie potrzebujemy żadnej okazji.Wystarczy
mieć pod ręką trochę
musującego wina lub prawdziwego
szampana / po sylwestrze może coś się uchowało/, dobry
ryż , świeże
masło i
parmezan.Dodatek
selera jest zupełnie indywidualnym sposobem urozmaicenia smaku i można śmiało z niego zrezygnować.Składniki : /2 porcje/
180 g
ryżu Carnaroli1/2
cebulimały kawałek
selera naciowego1 łyżka
oliwy z oliwek1,5 łyżki
masła300 ml
wytrawnego wina musującego3 łyżki świeżo startego
parmezanubulion warzywny /ok.500 ml/
biały pieprz /do smaku
sól /do smakukilka ziarenek czerwonego pieprzu/do dekoracjiWykonanie:-Przygotować
bulion warzywny /pozostawić go na małym ogniu/.-
Cebulę drobno posiekać.-Rozgrzać połowę
masła z
oliwą i podsmażyć
cebulę /nie rumienić/.-Dodać
seler pokrojony w cienkie paseczki i chwilę poddusić.-Wsypać
ryż.-Mieszając od czasu do czasu smażyć kilka minut /aż
ryż wchłonie całkowicie tłuszcz/.-Wlać
wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania
alkoholu.-Zmniejszyć ogień i uzupełnić odparowany płyn w takiej ilości, by przykrywał całkowicie
ryż.-Kontynuować gotowanie do uzyskania pożądanej miękkości
ryżu i kremowej konsystencji dania , dolewając w miarę potrzeby gorący
bulion.-Doprawić do smaku
solą i
pieprzem , dodać pozostałe
masło, 1,5 łyżki startego
parmezanu i starannie wymieszać.-Gorące, kremowe risotto przełożyć na głebokie talerze.-Posypać resztą
sera i
czerwonym pieprzem.