ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegoryż 400 gramówparmezan 100 gramówcebula 1 sztukpieprz biały według uznaniaszafran 1 szczyptabulion warzywny 4 - 5 szklanekmasło 80 gramówsól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, posiekana cebulę zeszklić w rondlu na łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła, roztopić, wsypać ryż, mieszając, smażyć na średnim ogniu. gdy ziarenka nabiorą szklistości wlać łyżkę wazową bulionu (może być z kostki), mieszając, gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać szafran, następną porcję wywaru i gotować 20-25 min, stopniowo dolewając bulion. Gdy ryż będzie miękki, ale nierozgotowany, zdjąć rondel z ognia, dodać resztę masła, starty parmezan, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do smażonej wątróbki drobiowej bądź pieczeni z poprzedniego dnia.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kasze weg.Kuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: