Wykonanie
Dzisiejsze risotto nie wyróżnia się niczym szczególnym oprócz tego, że zawiera najdożsżą
przyprawę świata jaką jest
szafran. Byłam bardzo ciekawa jak smakuje ta legendarna
przyprawa no i okazało się, że całkiem dobrze. Risotto ma delikatny smak i piękny kolor. Można je podać do
mięsa lub jako samodzielne danie. Jest to przepis Teresy Capponi - Borawskiej.
Składniki:1/2 łyżeczki nitek
szafranu3 łyzki drobno posiekanej
cebuli4 łyzki
masła35 dag
ryżu na risotto1,2 szklanki białego
wytrawnego wina1 l
bulionu z kury3 łyzki startego
parmezanusól,
pieprzSzafran zalać łyżką gorącej
wody i odstawić.
Cebulę zeszklić na 2 łyżkach
masła w naczyniu o grubym dnie. Dodać suchy
ryż i stale mieszając, obsmażać go przez kilka minut. Wlać
wino i nadal mieszając czekać aż odparuje. Dodać gorący
bulion, nie przerywając mieszania. Pod koniec gotowania dodać
szafran, wymieszać a
potem dodać resztę
masła i tarty
parmezan, dokładnie wymieszać. Doprawić jeśli trzeba
pieprzem i
solą. Podawać od razu.Smacznego:)