ßßß Cookit - przepis na RISOTTO Z BROKUŁEM.

RISOTTO Z BROKUŁEM.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj z przyjemnością dołączam do akcji "Zielono mi..." . Dzięki niej zmobilizowałam się w końcu by zrobić risotto, które miałam ok azj ę przygotować na warsztatach kulinarnych z kuchni włoskiej (pisałam o nich we wcześniejszych postach). Risotto to sposób gotowania ryżu, który wiąże się z kulturą i kuchnią północnych Włoch. Jeśli chodzi o risotto, diabeł tkwi w szczegółach. Musimy przygotować wcześniej prawdziwy, dobry rosół, bardzo ważny też jest gatunek ryżu, którego będziemy używać. Najl epszy do risotto jest ryż odmian Carn aroli lub Arborio . Mają owalne i lekko przezroczyste ziarna. W czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. To właśnie konsystencja sprawia, że te odmiany są podstawą risotta. W środku każdego ziarna znajduje się biały środek, nazywany przez Włochów "perłą". Środek ten się nie rozgotowuje, podczas gdy ziarno na zewnątrz jest kremowe.
Składniki na 4 osoby:
1 brokuł
75 g masła
1 cebula
250 g ryżu Carnaroli lub Arborio
1 szklanka białego wytrawnego wina
ok. 1 , 5 l rosołu (musi to być dobry, prawdziwy rosół)
sól
50 g Parmezanu
Najpierw gotujemy brokuł (same różyczki), 3 -4 minuty, od razu zalewamy go zimną wodą, żeby nie zrobi ł się miękki. Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy przez 3 minu ty na wolnym ogniu. Dodajemy suchy ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następn ie dolewamy wino, pozwalamy mu odp aro wać . Teraz wlewamy łyżką do zupy rosół, stopniowo. Trze ba pilnować, że by r yż nie był suc hy i zawsze był przykryty rosołem, który sukcesywnie dolew amy . Jednak nie może być rosołu zbyt dużo. Ryż gotuje s ię około 18 minut, po tym czasie rosół się powinien się zredukować . Ryż s olimy (ja dodaję też pieprz) i przechodzimy do proce su zwanego "mantecatura ", dodajemy masło i starty Parmezan, mieszamy wszystko. Następnie wrzucamy różyczki brokuła. Zostawiamy patelnię na ogniu jeszcze chwilę, by brokuł się podgrzał.
Pyszno ści!
Dołączam do akcji:
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2013/03/zielono-mi-risotto-z-brokuami.html