Wykonanie
Dzisiaj z przyjemnością dołączam do akcji "Zielono mi..." . Dzięki niej zmobilizowałam się w końcu by zrobić risotto, które miałam ok azj ę przygotować na warsztatach kulinarnych z kuchni włoskiej (
pisałam o nich we wcześniejszych postach). Risotto to sposób gotowania
ryżu, który wiąże się z kulturą i kuchnią północnych Włoch. Jeśli chodzi o risotto, diabeł tkwi w szczegółach. Musimy przygotować wcześniej prawdziwy, dobry rosół, bardzo ważny też jest gatunek
ryżu, którego będziemy używać. Najl epszy do risotto jest
ryż odmian Carn aroli lub Arborio . Mają owalne i lekko przezroczyste ziarna. W czasie gotowania wydzielają dużo
skrobi, dzięki
czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. To właśnie konsystencja sprawia, że te odmiany są podstawą risotta. W środku każdego ziarna znajduje się biały środek, nazywany przez Włochów "perłą". Środek ten się nie rozgotowuje, podczas gdy ziarno na zewnątrz jest kremowe.
Składniki na 4 osoby:1
brokuł75 g
masła1
cebula250 g
ryżu Carnaroli lub Arborio1 szklanka białego
wytrawnego winaok. 1 , 5 l rosołu (musi to być dobry, prawdziwy rosół)
sól50 g
ParmezanuNajpierw gotujemy
brokuł (same różyczki), 3 -4 minuty, od razu zalewamy go zimną
wodą, żeby nie
zrobi ł się miękki. Na patelni roztapiamy połowę
masła, dodajemy drobno posiekaną
cebulę i dusimy przez 3 minu ty na wolnym ogniu. Dodajemy suchy
ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następn ie dolewamy
wino, pozwalamy mu odp aro wać . Teraz wlewamy łyżką do zupy rosół, stopniowo. Trze ba pilnować, że by r yż nie był suc hy i zawsze był przykryty rosołem, który sukcesywnie dolew amy . Jednak nie może być rosołu zbyt dużo.
Ryż gotuje s ię około 18 minut, po tym czasie rosół się powinien się zredukować .
Ryż s
olimy (ja dodaję też
pieprz) i przechodzimy do proce su zwanego "mantecatura ", dodajemy
masło i starty
Parmezan, mieszamy wszystko. Następnie wrzucamy różyczki
brokuła. Zostawiamy patelnię na ogniu jeszcze chwilę, by
brokuł się podgrzał.Pyszno ści!
Dołączam do akcji: