Wykonanie
Przegrzebki można przygotować na wiele różnych sposobów. Podaje się je surowe w formie cienkich plastrów, gotowane, pieczone grillowane. Świetnym dodatkiem do
małż św. Jakuba jest risotto – jedno z klasycznych dań włoskich.
Ryż za sprawą Arabów trafił na Sycylię
między X a XIII
wiekiem i bardzo szybko przypadł do gustu mieszkańcom Italii. Jest wiele różnych odmian risotto, ale jedną z najsłynniejszych jest to alla milanese (mediolańskie) z dodatkiem najdroższej
przyprawy świata –
szafranu.9-12 przegrzebków400 g
ryżu do risotto200 ml białego
wytrawnego wina800 ml
bulionu wołowego1
cebulałyżka
masła10-12 g
szafranuszczypta
soliroszponkaparmezanCebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i podpiekamy, aż będzie złocista. Następnie do garnka dodajemy
ryż, który przez chwilę podpiekamy mieszając (by się nie przykleił). Kolejnym etapem jest zalanie
ryżu i
cebuli winem. Na sam koniec dodajemy
bulion wołowy.
Ryż powinien się gotować na średnim ogniu do momentu, aż będzie przyjemnie miękki (ale nie rozpadający się). Podczas gotowania risotto mieszamy. Ostatnim etapem jest dodanie
masła oraz
szafranu.
Przyprawa nada jedzeniu piękny, złocisty kolor. Przed podaniem risotto posypujemy startym
parmezanem. Przegrzebki solimy i pieczemy na patelni na
oliwie z oliwek do momentu, aż będą rumiane z każdej strony. Podajemy ułożone na
roszponce. Dodatkowo możemy do dania przygotować jeszcze
sos holenderski.