ßßß

Składniki na 4 osoby:2 garści kurek75 g masłałyżka oliwy z oliwek1 cebula250 g ryżu Carnaroli lub Arborio1 szklanka białego wytrawnego wina (ja użyłam białe hiszpańskie Celebro)ok. 1 , 5 l rosołu (musi to być dobry, prawdziwy rosół)sól50 g ParmezanuNajpierw podsmażamy na oliwie z oliwek oczyszczone kurki, odstawiamy. Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy przez 3 minuty na wolnym ogniu. Dodajemy suchy ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następnie dolewamy wino, pozwalamy mu odparować. Teraz wlewamy łyżką do zupy rosół, stopniowo. Trzeba pilnować, żeby ryż nie był suchy i zawsze był przykryty rosołem, który sukcesywnie dolewamy. Jednak nie może być rosołu zbyt dużo. Ryż gotuje się około 18 minut, po tym czasie rosół się powinien się zredukować. Ryż solimy (ja dodaję też pieprz) i przechodzimy do procesu zwanego "mantecatura", dodajemy masło i starty Parmezan, mieszamy wszystko. Następnie wrzucamy kurki. Zostawiamy patelnię na ogniu jeszcze chwilę.
