Wykonanie
Gęsty,
owocowy, s ł odki farsz i pyszne
ciasto drożdżowe oblane lukrem - czegóż chcie ć więcej?!

W aktualnej edycji Ciasta na niedzielę miałam przyjemność wybrać rodzaj s ł odkiego wypieku do wsp ó lnego pieczenia. P ostawiłam na klasykę i ukochane
ciasto drożdżowe, bez którego nie wyobrażam sobie kulinar n ej egzystencji.Stąd tematem przewodnim akcji w ten weekend jest Drożdżówka bogato nadziana . Miłego wypiekania i nadziewania sobie i wszystkim życzę! :)

Składniki na tortownicę o średnicy 26cm :ROZCZYN
DROŻDŻOWY:40g świeżych
drożdży75g
masła200ml
mleka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
mąki pszennejCIASTO:500g
mąki pszennej100g
cukru1
jajko¼ łyżeczki
soliNADZIENIE:1 słoiczek domowego
dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany
LUKIER:1 szkl.
cukru pudru1 łyżka gorącej
wody2-3 łyżki
soku z cytryny
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać
mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć
drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce
mąki i
cukru – jako pożywki . Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż
drożdże maja tendencje do kipienia ;)Do dużej miski przesiać przez sitko
mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać
sól,
cukier i całe
jajko oraz rozczyn
drożdżowy.Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć
mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka
razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne pasy.Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć
dżem truskawkowy – musi być gęsty, dobrze odparowany z
wody - i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało.Wałki ciasta ułożyć, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka” – układać zlepieniem do dołu, rant się wtedy zapiecze i mniejsza szansa wypłynięcia nadzienia .Blachę z
ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu .Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt.Po wystudzeniu polać lukrem.
Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy
lukier uzyskać - u mnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:ŻYCIE ZACZYNA SI Ę W KUCHNI - Kulebiaki z
kapusta i
pieczarkamiMARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówki i rolady
drożdżoweKULINARNA MANIUSIA - Drożdżówka z
marmoladąANDRZEJ ZAWADZKI [FB ]LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Drożdżówki z
dżemem dyniowo-
jabłkow o-
pigwowymSAMA
SŁODYCZ I SZCZYPTA
CHILI... - Drożdżówki mocno nadziane
seremKUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Drożdżówka odrywan a bogato nadzianaMOJE DOMOWE K UCHARZENIE -Bułeczki z
marmoladą i
rodzynkamiSylwia Puzio [FB] - D rożdżówka z
rabarbaremESMERALDA ZE SMAKIEM - Drożdżówki z
marmoladą z
pigwy i chrupkami w
czekoladzieCZARY - GARY W KUCHNI -
Bułki drożdżowe z
jabłkiemRÓŻOWA KUCHNIA -
Ciasto drożdżowe z
truskawkami i
jabłkamiCIASTECZKOWY POTWÓR - Drożdżówki z
makiemIZIONI PYSZNE SMAKI - Bułeczki z b
udyniem i
rabarbarem



