Wykonanie
Są śniadania nazywane śniadaniami mistrzów. Śniadania wyjątkowe, do których przygotowania musimy poświęcić odrobinę pracy i czasu. To wszystko jednak warte jest kulinarnego zachodu, bo uzyskujemy coś tak niezwykle pysznego, że zamieni każdy poranek w czas wyjątkowy. Taka jest właśnie wegańska i bezglutenowa pieczona owsianka o smaku szarlotki ...Nie znam osoby, która nie lubiłaby szarlotki . Lekko kwaskowate
jabłka, duża ilość
korzennych przypraw,
rodzynki (tu kwestia sporna :p)... Dla mnie już brzmi to jak kulinarna bajka. Postanowiłam więc przemienić moje ulubione smaki w pyszne, weekendowe śniadanie. Nazywam je weekendowym, bo tylko wtedy mam na nie czas. Może i dobrze, bo dzięki temu owo śniadanie jest dla mnie czymś wyjątkowym. Czymś, na co czekam przez cały tydzień...Ta pieczona owsianka o smaku szarlotki jest jej luksusową wypasioną wersją. Idealną na weekend! :p Moją pieczoną owsiankę wzbogaciłam o
migdałowy top, który pięknie się karmelizuje podczas pieczenia, tworząc na górze owsianki przepyszną, chrupiącą skorupę. Gotowe wegańskie
śniadaniowe cudo podaję zawsze z lekko kwaskowym
jogurtem sojowym z dodatkiem
cynamonu. Uzupełnia on idealnie gorącą i słodką owsiankę.

wegańska, bezglutenowa, bez
cukru(2 spore porcje)- 3 duże
jabłka (każde po ok. 300 g), obrane i starte na tarce o dużych oczkach- 1 szklanka i 2 łyżki bezglutenowych
płatków owsianych (ok. 125 g)- 2 łyżki
rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)- 4 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy / w wersji nie-wegańskiej
miodu- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/2 łyżeczki
kardamonu- szczypta
gałki muszkatołowej- 1 szklanka + 3 łyżki
mleka roślinnego- 2 łyżki bezglutenowego budyniu
waniliowego (20 g) / ewentualnie
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
soku z cytryny- szczypta
soliW misce łącze wszystkie składniki. Masę przekładam do wysmarowanego
olejem kokosowym naczynia do zapiekania. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na ok. 30 min.
migdałowy top:- 4 łyżki
płatków migdałowych- 1 łyżka płynnego
oleju kokosowego- 2 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawyPłatki migdałowe wrzucam do miski i łącze z
olejem i
syropem z agawy. Całość wykładam na wierzch mojej owsianki.Tak przygotowaną owsiankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 40 min.Podaję w towarzystwie
cynamonowego jogurtu sojowego .
cynamonowy jogurt sojowy:- 250 ml
jogurtu sojowego*- 2 łyżki
ksylitolu /
syropu klonowego /
syropu z agawy- odrobina
soku z cytryny- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- duża szczypta
cynamonuWszystkie składniki dokładnie mieszam.Smacznego!* Jeśli jesteś uczulony na
soję, zamień ten
jogurt innym roślinnym lub użył
śmietany kokosowej rozcieńczonej 1-2 łyżkami
wody kokosowej/mleka roślinnego.Zasmakowała Ci pieczona owsianka? Koniecznie wypróbuj Pieczoną owsiankę
marchewkową!