ßßß
wegańska, bezglutenowa, bez cukru(2 spore porcje)- 3 duże jabłka (każde po ok. 300 g), obrane i starte na tarce o dużych oczkach- 1 szklanka i 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych (ok. 125 g)- 2 łyżki rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)- 4 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / w wersji nie-wegańskiej miodu- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru- 1/2 łyżeczki kardamonu- szczypta gałki muszkatołowej- 1 szklanka + 3 łyżki mleka roślinnego- 2 łyżki bezglutenowego budyniu waniliowego (20 g) / ewentualnie mąki ziemniaczanej- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliW misce łącze wszystkie składniki. Masę przekładam do wysmarowanego olejem kokosowym naczynia do zapiekania. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na ok. 30 min.migdałowy top:- 4 łyżki płatków migdałowych- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawyPłatki migdałowe wrzucam do miski i łącze z olejem i syropem z agawy. Całość wykładam na wierzch mojej owsianki.Tak przygotowaną owsiankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 40 min.Podaję w towarzystwie cynamonowego jogurtu sojowego .cynamonowy jogurt sojowy:- 250 ml jogurtu sojowego*- 2 łyżki ksylitolu / syropu klonowego / syropu z agawy- odrobina soku z cytryny- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- duża szczypta cynamonuWszystkie składniki dokładnie mieszam.Smacznego!* Jeśli jesteś uczulony na soję, zamień ten jogurt innym roślinnym lub użył śmietany kokosowej rozcieńczonej 1-2 łyżkami wody kokosowej/mleka roślinnego.Zasmakowała Ci pieczona owsianka? Koniecznie wypróbuj Pieczoną owsiankę marchewkową!