Wykonanie
Nie wychodzę z domu bez porządnego, rozgrzewającego śniadania. To ono
daje mi siłę i chęci do działania. Gdy go brak jestem słaba, marudna i współczuję ludziom, którzy muszą wtedy znosić moje towarzystwo. Uważam, że to nie obiad, ale śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem wciągu dnia, który jemy świadomie, z dbałością, aby dodał naszemu ciału potrzebnej mu energii. Sama
kawa czy pszenny rogalik nie wystarczy, by rozruszać tak wielką i skomplikowaną machinę, jaką jest nasz organizm. Zachęcam, wstańmy 15 min wcześniej, zatrzymajmy się i zjedzmy pożywne śniadanie. Gwarantuję, że nasz dzień będzie wtedy piękniejszy. Więcej o tym, dlaczego warto jeść śniad anie p isałam tutaj .Dziś właśnie przepis na cudowny poranny posiłek. Niestety moja propozycja wymaga odrobiny czasu, dlatego jest idealna na leniwy sobotni bądź niedzielny poranek. Jeśli szukacie czegoś szybszego, na pewno znajdziecie coś dla siebie w zakładce "śniadania".

bezglutenowa(2 spore porcje)- 3 średnie
marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach- 1 szklanka bezglutenowych
płatków owsianych- 2 łyżki
rodzynek- 1 łyżka
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/3 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/4 łyżeczki
kardamonu- 2 - 2 i 1/2 łyżki
ksylitolu- 1 szklanka + 3 łyżki
mleka migdałowego- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka pasty waniliowej- szczypta
soliW misce łącze wszystkie składniki. Masę przekładam do wysmarowanego
olejem kokosowym naczynia do zapiekania. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na ok. 30 min.
orzechowy top:- 3 łyżki
płatków migdałowych- garść posiekanych
orzechów włoskich- 1 łyżka płynnego
oleju kokosowego- 2 łyżki
syropu klonowegoOrzechy wrzucam do miski i łącze z
olejem i
syropem klonow ym . Całość wykładam na wierzch mojej owsianki.Tak przygotowaną wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 25-30 min.Podaję w towarzystwie
migdałowego jogurtu sojowego* .
Migdałowy jogurt sojowy:- 250 ml
jogurtu sojowego- 2 łyżki
ksylitolu- 2 łyżki
mleka migdałowego- kilka kropel esencji waniliowejWszystkie składniki dokładnie mieszam.