ßßß
bezglutenowa(2 spore porcje)- 3 średnie marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach- 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych- 2 łyżki rodzynek- 1 łyżka syropu klonowego / syropu z agawy / miodu- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka cynamonu- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru- 1/4 łyżeczki kardamonu- 2 - 2 i 1/2 łyżki ksylitolu- 1 szklanka + 3 łyżki mleka migdałowego- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka pasty waniliowej- szczypta soliW misce łącze wszystkie składniki. Masę przekładam do wysmarowanego olejem kokosowym naczynia do zapiekania. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na ok. 30 min.orzechowy top:- 3 łyżki płatków migdałowych- garść posiekanych orzechów włoskich- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego- 2 łyżki syropu klonowegoOrzechy wrzucam do miski i łącze z olejem i syropem klonow ym . Całość wykładam na wierzch mojej owsianki.Tak przygotowaną wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 25-30 min.Podaję w towarzystwie migdałowego jogurtu sojowego* .Migdałowy jogurt sojowy:- 250 ml jogurtu sojowego- 2 łyżki ksylitolu- 2 łyżki mleka migdałowego- kilka kropel esencji waniliowejWszystkie składniki dokładnie mieszam.