Wykonanie

Na weekend polecam Wam genialne danie z makronem i
kurczakiem, które miałam przyjemność po raz pierwszy kosztować na jednej z ostatnich imprez :) Soczysty
kurczak w
majeranku i
tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego
boczku,
czerwonej cebuli,
koziego sera i czarnych
oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny
słodyczy -
suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym,
śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy.Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że
makaron w takiej wersji przypadnie Wam do gustu :) Za przepis bardzo dziękuję Kasi, która również poleciła mi do niego użycie
makaronu świeżego "orecchiette" (do kupienia w tesco, z lodówki), w którym się zakochałam (koszt około 7-8 zł za 500 g). Wystarczy zalać go wrzątkiem, odczekać 6 minut i
makaron gotowy :) Oczywiście nie jest on konieczny, by potrawa smakowała rewelacyjnie :) Jeśli wolicie, wybierzcie swój ulubiony
makaron w dowolnym kształcie :)W liście składników jest trochę przypraw, także nie zrażajcie się, ze jest ona długa :D Danie robi się błyskawicznie, łatwiej się nie da :D Polecam!SKŁADNIKI (na 4-6 osób - duży garnek):500 g
makaronu (najlepiej świeżego, polecam z Tesco, z lodówki "orecchiette", ale może być oczywiście inny dobrej jakości)700 g
filetów z piersi kurczaka1 duża
czerwona cebula2 duże ząbki
czosnku250 -300 g
wędzonego boczkugarść ciemnych czarnych
oliwekgarść
suszonej żurawiny100-120 g
koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach)kartonik 250-300 ml
śmietany 12% (dałam pół na pół z
kremówką 30%)1 łyżeczka
majeranku suszonego4 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju (rzepakowego,
kokosowego)1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki0,5 łyżeczki suszonego
tymiankusól i świeżo zmielony
czarny pieprzlistki
bazyliiWYKONANIE:
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i pozostaw
makaron w garnku.Na patelni rozgrzej 1 łyżkę
oliwy i zrumień na niej pokrojony w słupki
boczek. Przełóż go do osobnej miseczki. Na wytopionym z
boczku tłuszczu zeszklij pokrojoną w piórka
cebulę, na koniec dodaj starty na drobnej tarce
czosnek i podsmaż krótko. Przełóż
cebulę do
boczku.
Filety z kurczaka umyj, osusz i obierz z błonek. Dodaj
majeranek,
tymianek,
słodką paprykę,
sól i
pieprz, wymieszaj. Na patelni po
cebuli rozgrzej 3 łyzki
oliwy i usmaż na niej
kurczaka ze wszystkich stron, aby był soczysty w środku. pod koniec smażenia dodaj pokrojone w grubsze plasterki
oliwki i całą
żurawinę, podsmaż wszystko 1-2 minuty .Do garnka z
makaronem dodaj
boczek z
cebulą,
kurczaka z
oliwkami i
żurawiną wraz z powstałymi
sokami, podgrzej całość, mieszając dokładnie. Dorzuć poszarpany
kozi ser i
śmietankę. Ma powstać jednolity, aksamitny sos. Gotowe danie możesz posypać świeżo posiekaną
bazylią. Gotowe! Smacznego!

