ßßß
Mimo, że teraz mam okres, że nie jem pieczywa, to postanowiłam przyjąć zaproszenie do kwietniowej piekarni od Amber i upiec swoim ten ziołowy chleb.Na pewno brakowało w nim soli - od razu mi to zarzucili;-)Stosowałam się do podanej receptury i w sumie nie skojarzyłam, że jak robię zazwyczaj chleb, to soli dodaję więcej;-)A sam chleb bardzo fajnie się robiło, pięknie rósł i pachniał apetycznie;-)
CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMIduży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenkizaczyn:* 4 łyżki mąki pszennej chlebowej (dałam luksusową typ 550)* 20 g świeżych drożdży* 1 łyżeczka cukru* 1/2 szkl letniej wodyWymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.zioła po 1 łyżeczce:* majeranek* kolendra* kminek* szałwia* tymianek* czarnuszka* cząber* rozmaryn* bazyliaoraz:* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu* 1 łyżeczka soliZalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.Ciasto właściwe:* 500 g mąki chlebowej ( dodałam orkiszową razową i luksusową typ 550)* 1/2 szklanki płatków owsianych* 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego* zaczyn drożdżowy* zalewa ziołowa* ok 1/2 szkl wodyWymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.Wersja przepisu bez zakwasu:Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Udział w akcji brali:Apetyt na smakaBochen chlebaCodziennik kuchennyFabryka kuliarnych inspiracjiGrahamka, weka i kajzerkaKonwalie w kuchniKulinarna ManiusiaKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny ZakątekMoje kucharzenieMoje małe czarowanienie-ład mAlutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPrzepisy na domowy ser i chlebSmaki i AromatySmakowity chlebStare garyW mojej kuchniW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenne