Wykonanie
Mimo, że teraz mam okres, że nie jem
pieczywa, to postanowiłam przyjąć zaproszenie do kwietniowej piekarni od Amber i upiec swoim ten
ziołowy chleb.Na pewno brakowało w nim
soli - od razu mi to zarzucili;-)Stosowałam się do podanej receptury i w
sumie nie skojarzyłam, że jak robię zazwyczaj
chleb, to
soli dodaję więcej;-)A sam
chleb bardzo fajnie się robiło, pięknie rósł i pachniał apetycznie;-)
CHLEB ZIOŁOWY Z
PŁATKAMI OWSIANYMIduży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenkizaczyn:* 4 łyżki
mąki pszennej chlebowej (dałam luksusową typ 550)* 20 g świeżych
drożdży* 1 łyżeczka
cukru* 1/2 szkl letniej
wodyWymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:*
majeranek*
kolendra*
kminek*
szałwia*
tymianek*
czarnuszka* cząber*
rozmaryn*
bazyliaoraz:* 1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu* 1 łyżeczka
soliZalać wszystko 1/2 szkl ciepłej
wody i odstawić na 20 minut.Ciasto właściwe:* 500 g
mąki chlebowej ( dodałam orkiszową razową i luksusową typ 550)* 1/2 szklanki
płatków owsianych* 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego* zaczyn
drożdżowy* zalewa
ziołowa* ok 1/2 szkl
wodyWymieszać
mąkę z
płatkami, zaczynem,
ziołami i
wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej
wody.Formę natłuścić i wysypać
płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać
płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że
chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.Wersja przepisu bez zakwasu:Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych
drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki
wody.
Udział w akcji brali:Apetyt na
smakaBochen
chlebaCodziennik kuchennyFabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaKonwalie w kuchniKulinarna ManiusiaKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny ZakątekMoje kucharzenieMoje małe czarowanienie-ład mAlutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPrzepisy na domowy
ser i
chlebSmaki i AromatySmakowity
chlebStare garyW mojej kuchniW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenne