Wykonanie

Dawno nie piekłam
chleba, ale motywacją do upieczenia
chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych
chlebków.Tym razem pieczemy
chleb ziołowy z
płatkami owsianymi..przepis pochodzi stąd .Chlebek z dodatkiem różnych
ziół..z początku miałam obawy co do tych
ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości
drożdży i
wody.duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenkizaczyn:4 łyżki
mąki pszennej chlebowej20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 szkl letniej
wodyWymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
majeranekkolendrakminekszałwiatymianekczarnuszkacząber
rozmarynbazyliaoraz:1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soliZalać wszystko 1/2 szkl ciepłej
wody i odstawić na 20 minut.ciasto właściwe:500 g
mąki chlebowej1/2 szkl.
płatków owsianych2 łyżki aktywnego zakwasu żytniegozaczyn
drożdżowyzalewa
ziołowaok 1/2 szkl
wodyWersja przepisu bez zakwasuDo zaczynu dodajemy 30 g świeżych
drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki
wody .Wymieszać
mąkę z
płatkami, zaczynem,
ziołami i
wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej
wody.Formę natłuścić i wysypać
płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać
płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że
chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.