ßßß Cookit - przepis na Chleb owsiany z jabłkami, kminem rzymskim i tymiankiem

Chleb owsiany z jabłkami, kminem rzymskim i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Pyszny chleb o troszkę szokującym składzie... Błyskawiczny w przygotowaniu długo cieszy smakiem i zachowuje świeżość. Idealnie mięciuteńki, sprężysty i wilgotny środek. Jeśli nie lubimy zdecydowanego aromatu ziół w chlebie można tymianek zastąpić w całości kminkiem, sezamem lub np czarnuszką. Przepis pochodzi z książki "Miodowy tydzień z thermomixem". Polecam baaardzo :)
Składniki:
300ml gorącej wody
90g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
220g obranych jabłek
40g drożdży
1 łyżeczka cukru
380g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
do posmarowania:
1 roztrzepane jajko
odrobina kminu rzymskiego i tymianku
wykonanie thermomix:
Płatki zalać gorącą woda i odstawić na 10 minut. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę.
Jabłka rozdrobnić-10s/obr.4. Zgarnąć ze ścianek, dodac namoczone płatki, drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać 2 min./obr.Interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrebami blachy (30x12) i odstawić do podrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podrośnięte ciasto Posmarować jajkiem, posypać kminem i tymiankiem i piec ok 30-40 min. Studzić na kratce.
wykonanie tradycyjne:
Płatki zalać gorącą woda i odstawić na 10 minut. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Dodać namoczone płatki, drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej otrebami blachy (30x12) i odstawić do podrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podrośnięte ciasto Posmarować jajkiem, posypać kminem i tymiankiem i piec ok 30-40 min. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/03/chleb-owsiany-z-jabkami-kminem-rzymskim.html