Wykonanie

Pyszny
chleb o troszkę szokującym składzie... Błyskawiczny w przygotowaniu długo cieszy smakiem i zachowuje świeżość. Idealnie mięciuteńki, sprężysty i wilgotny środek. Jeśli nie lubimy zdecydowanego aromatu
ziół w
chlebie można
tymianek zastąpić w całości
kminkiem,
sezamem lub np
czarnuszką. Przepis pochodzi z książki "
Miodowy tydzień z thermomixem". Polecam baaardzo :)Składniki:300ml gorącej
wody90g
płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)220g obranych
jabłek40g
drożdży1 łyżeczka
cukru380g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka
kminu rzymskiegodo posmarowania:1 roztrzepane
jajkoodrobina
kminu rzymskiego i
tymiankuwykonanie thermomix:
Płatki zalać gorącą
woda i odstawić na 10 minut.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i odstawić na chwilę.
Jabłka rozdrobnić-10s/obr.4. Zgarnąć ze ścianek, dodac namoczone
płatki,
drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać 2 min./obr.Interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
otrebami blachy (30x12) i odstawić do podrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podrośnięte ciasto Posmarować
jajkiem, posypać
kminem i
tymiankiem i piec ok 30-40 min. Studzić na kratce.wykonanie tradycyjne:
Płatki zalać gorącą
woda i odstawić na 10 minut.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i odstawić na chwilę.
Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Dodać namoczone
płatki,
drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej
otrebami blachy (30x12) i odstawić do podrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podrośnięte ciasto Posmarować
jajkiem, posypać
kminem i
tymiankiem i piec ok 30-40 min. Studzić na kratce.Smacznego :)

