ßßß Cookit - przepis na Chleb z mąki pszennej z pestkami dyni

Chleb z mąki pszennej z pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

W związku z tym, że od kilku dni jestem na przymusowej diecie i żywię się wodą, herbatą, suchym chlebem i ryżem postanowiłam spróbować swych sił w pieczeniu chleba. Trochę się tego bałam, ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Nie wiem czy to szczęście początkującego, ale chlebek wyszedł pierwsza klasa.
Przepis znalazłam tutaj . Jednak w trakcie robienia okazało się że tytułowego słonecznika nie posiadam, choć specjalnie szukałam chleba ze słonecznikiem właśnie. W związku z tym mój chlebek jest z pestkami dyni :D Ponadto zmodyfikowałam też proporcje, bo piekłam go w blaszce, a nie jak w oryginale. W przepisie była również mąka pszenna typ 750, ja jednak posiadałam zwykłą mąkę wrocławską i też się sprawdziła.
Niestety nie powiem czy długo utrzymuje świeżość, bo zjedliśmy go zanim wystygł :)
Przepis ten mogę polecić z czystym sumieniem, bo jest pyszny, a nie trzeba się nad nim napracować, jedynie musi troszkę poleżeć. Jest puszysty, a skórka jest cudownie chrupiąca.
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
szczypta cukru
7 g suchych drożdży
50 g pestek dyni
jajko, płatki owsiane (ewentualnie)
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Stopniowo wlewać wodę wyrabiając ciasto. Wsypać pestki dyni i wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Po tym czasie wyrobić troszkę ciasto i przełożyć je do formy. Ja piekłam w silikonowej, ale normalną formę trzeba oczywiście natłuścić, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na minimum godzinę. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/01/chleb-z-maki-pszennej-z-pestkami-dyni.html