ßßß Cookit - przepis na Chleb z platkami owsianymi i jablkiem na zakwasie

Chleb z platkami owsianymi i jablkiem na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejny chleb, w ktorym zakochalam sie od pierwszego obejreznia tutaj: http://slodkieimpresje.blox.pl/2012/03/Chleb-z-platkami-owsianymi-i-jablkiem-na-zakwasie.html Dzieki dodatkowi jablek dlugo pozostaje swiezy i ma pysznie mieciutki srodek. Naprawde polecam! Myniolince dziekuje za inspiracje :) Cytuje przepis:
Składniki:
50g płatków owsianych (takich na owsianke, nie mogą
być to płatki błyskawiczne)
100g wrzącej wody
200g startych jabłek
50g wody (20 st.C) ( dobrze jest wodę dodawać
partiami)
100g zakwasu żytniego
3/4 łyżeczki świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczki
drożdży suchych)
250g mąki chlebowej pszennej
1 łyżeczka soli
jajko (nie uzywalam)
płatki do posypania bochenka
Płatki zalewamy wrzącą woda, mieszamy i
zostawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy starte jabłka, zakwas, drożdże i
część wody. Jesli ktoś używa drożdży suchych należy je uprzednio rozpuścić w
cieplej wodzie i zostawić na 10-15 minut (aktywacja drożdży). Całość wymieszać i
dodać namoczone płatki.
W drugiej misce wymieszać mąkę i
sól.
Połączyć sypkie składniki z mokrymi i całość
wymieszac, aż składniki się połączą. Jeżeli zachodzi potrzeba dodać pozostałą
wodę. Ja zużyłam tylko połowę podanej w przepisie ilości. Jak twierdzą eksperci
wszystko zależy od hydracji zakwasu i rodzaju mąki (a także soczystości jabłek).
Przykryć i zostawić na 10 minut.
Na lekko naoliwiony blat wyjmujemy
ciasto i wyrabiamy przez 10 sekund. Formujemy kulę i wkladamy do czystej, lekko
naoliwionej miski na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyjmujemy na blat,
zagniatamy i wkladamy do miski. Przykrywamy folią i zostawiamy na 1-2 godziny w
ciepłym miejscu - ciasto ma podwoić objętość. Można ciasto złożyć raz w trakcie
rośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, formujemy okrągły (lub
podłużny jak kto woli) bochenek, wkładamy do koszyka zlaczeniami do góry,
przykrywamy folią i zostawiamy na 1 , 5 godziny.
Piec nagrzewamy do 210°C. Gdy chleb podwoi swoją
objętość, przenosimy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy
glazurą z jajka i ewentualnie posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 30 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 °C i pieczemy kolejne 15-20 minut. Chleb
ma być bardzo rumiany i popukany od spodu wydać głuchy odgłos. Studzimy na
kratce.
Po edycji: postanowilam dolaczyc do akcji:
Szczegoly tutaj: http://mamaalergikagotuje.blogspot.de/2012/05/akcja-domowe-pieczywo-dla-alergika-juz.html
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/05/Chleb-z-platkami-owsianymi-i-jablkiem-na-zakwasie.html