ßßß
Kolejny chleb, w ktorym zakochalam sie od pierwszego obejreznia tutaj: http://slodkieimpresje.blox.pl/2012/03/Chleb-z-platkami-owsianymi-i-jablkiem-na-zakwasie.html Dzieki dodatkowi jablek dlugo pozostaje swiezy i ma pysznie mieciutki srodek. Naprawde polecam! Myniolince dziekuje za inspiracje :) Cytuje przepis:Składniki:50g płatków owsianych (takich na owsianke, nie mogąbyć to płatki błyskawiczne)100g wrzącej wody200g startych jabłek50g wody (20 st.C) ( dobrze jest wodę dodawaćpartiami)100g zakwasu żytniego3/4 łyżeczki świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczkidrożdży suchych)250g mąki chlebowej pszennej1 łyżeczka solijajko (nie uzywalam)płatki do posypania bochenkaPłatki zalewamy wrzącą woda, mieszamy izostawiamy do ostygnięcia.W misce mieszamy starte jabłka, zakwas, drożdże iczęść wody. Jesli ktoś używa drożdży suchych należy je uprzednio rozpuścić wcieplej wodzie i zostawić na 10-15 minut (aktywacja drożdży). Całość wymieszać idodać namoczone płatki.W drugiej misce wymieszać mąkę isól.Połączyć sypkie składniki z mokrymi i całośćwymieszac, aż składniki się połączą. Jeżeli zachodzi potrzeba dodać pozostałąwodę. Ja zużyłam tylko połowę podanej w przepisie ilości. Jak twierdzą eksperciwszystko zależy od hydracji zakwasu i rodzaju mąki (a także soczystości jabłek).Przykryć i zostawić na 10 minut.Na lekko naoliwiony blat wyjmujemyciasto i wyrabiamy przez 10 sekund. Formujemy kulę i wkladamy do czystej, lekkonaoliwionej miski na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyjmujemy na blat,zagniatamy i wkladamy do miski. Przykrywamy folią i zostawiamy na 1-2 godziny wciepłym miejscu - ciasto ma podwoić objętość. Można ciasto złożyć raz w trakcierośnięcia.Po tym czasie ciasto odgazowujemy, formujemy okrągły (lubpodłużny jak kto woli) bochenek, wkładamy do koszyka zlaczeniami do góry,przykrywamy folią i zostawiamy na 1 , 5 godziny.Piec nagrzewamy do 210°C. Gdy chleb podwoi swojąobjętość, przenosimy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemyglazurą z jajka i ewentualnie posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 30 minut.Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 °C i pieczemy kolejne 15-20 minut. Chlebma być bardzo rumiany i popukany od spodu wydać głuchy odgłos. Studzimy nakratce.
Po edycji: postanowilam dolaczyc do akcji:Szczegoly tutaj: http://mamaalergikagotuje.blogspot.de/2012/05/akcja-domowe-pieczywo-dla-alergika-juz.html