Wykonanie
Miałam mieszane uczucia, gdy przystępowałam do pieczenia tego
drożdżowego chleba z
kminkiem . Bez zagniatania? Takie krótkie wyrastanie? Na drożdżach? Ale gdy spróbowałam pierwszej, jeszcze ciepłej, pięknie wyrośniętej kromeczki moje uczucia były więcej niż pozytywne. Chlebek jest pyszny! Jest malutki, ale to jedyna wada, proponuję więc od razu zwiększyć porcję i upiec dwa. Bardzo długo utrzymuje swą świeżość, jeszcze trzeciego dnia jest miękki a
kminek można zamienić na jakieś inne suszone
zioła. Polecam.Przepis z forum cincin
250 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżka
kminku2 łyżki
płatków owsianych1 szklanka
wodyMąkę mieszamy z
solą,
płatkami i
kminkiem. Robimy wgłębienie, wkruszamy
drożdże, zasypujemy
cukrem, zalewamy letnią
wodą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia
drożdży.Mieszamy ciasto łyżką lub mikserem, odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Ponownie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej
bułka tartą formy(nie trzeba wyrównywać powierzchni). Po wyrośnięciu(ciasto rośnie bardzo szybko) pieczemy w temperaturze 200 st C około 1 godziny.