Wykonanie
Od razu zaznaczam, że ilość składników pozwala na upieczenie małego
chlebka w np. małej keksówce. Wystarczy podwoić ilość składników jeśli ktoś woli większy chlebek. Następnym razem sama zamierzam tak zrobić. Polecam :)
Składniki:25 dag
mąki pszennejszklanka ciepłej
wody25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
kminkuSposób przygotowania:1.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
kminek i
płatki owsiane, mieszamy. Robimy zagłębienie, do którego kruszymy
drożdże, posypujemy
cukrem i zalewamy letnią
wodą. Delikatnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - ok. pół godziny.2. Po tym czasie mieszamy całość łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach (użyłam miksera). Ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut.3. Ciasto ponownie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą małej keksówki. Nie musimy równać
chlebka. Odstawiamy do wyrośnięcia.4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 1 godzinę.
Smacznego :)Źródło: Raspberries and cream