ßßß
Pieczenie chleba to jedno z najbardziej przyjemnych zajęć, jakie znam. Ostatnio jednak bardzo się w nim zaniedbałam – wyhodowany przeze mnie zakwas umarł, a na zrobienie nowego wciąż nie mam czasu. Na szczęście są jeszcze inne, sprawdzone przepisy. Od tego na przykład dwa lata temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Składniki można modyfikować, eksperymentować z różnymi mąkami, dodawać ulubione ziarna w różnych proporcjach. I nie martwcie się, na pewno się uda. W końcu wypróbowały go już wszystkie koleżanki w pracy, i to wielokrotnie. Asiu, dziękujemy! :)Składniki:1 kg mąki pszennej chlebowej1 litr przegotowanej, ciepłej wody8 łyżek płatków owsianych50 g świeżych drożdży1 łyżka soli1 łyżka cukru2 – 3 łyżki ziaren słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyninasiona kminku, jeśli lubimy (my lubimy!) :)Piekarnik rozgrzewamy do około 180 – 200°C (w moim piekarniku 200°C, bez termoobiegu). Dwie średnie keksówki smarujemy masłem i posypujemy mąką.Wodę wlewamy do dużej miski (najlepiej emaliowanej lub plastikowej). Dodajemy płatki, sól, cukier, drożdże i 250 g mąki. Mieszamy drewnianą łyżką przez około 9 minut. Po tym czasie dodajemy ziarna oraz resztę mąki, mieszamy do połączenia składników (ja wyrabiam łyżką do momentu, aż z ciasta zaczną się uwalniać pęcherzyki powietrza).
Ciasto przekładamy do przygotowanych wcześniej keksówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie smarujemy wierzch każdego chleba palcami zamoczonymi w zimnej wodzie (można też dodatkowo posypać ziarnami). Wkładamy do dobrze nagrzanego i zaparowanego piekarnika (wystarczy spryskać wodą dno piekarnika tuż przed włożeniem chlebów), układając formy na najniższym poziomie. Po około 20 minutach zwiększamy temperaturę o 20 ° C i pieczemy jeszcze przez 1 – 1,5 godziny.Po upieczeniu chleby wyjmujemy z form od razu, aby nie zaparowały. Studzimy na kratce.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-11-11Przygotowanie:15MGotowanie/pieczenie:2HCałkowity czas:2H15MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)