ßßß
Składniki:300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100200 g mąki pszennej chlebowej typ 750350 ml wody1 łyżeczka cukru trzcinowego40 g świeżych drożdży50 g łuskanych nasion słonecznika50 g siemienia lnianego1 łyżka kminku2 łyżeczki solipłatki owsiane do posypaniaPrzed przygotowaniem polecam:instrukcję Jak zrobić rozczyn z drożdży?Przygotowanie:Przygotować rozczyn . Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Foremkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Do miski wsypać dwa rodzaje mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (powinna być letnia) oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. W trakcie zagniatania dodać nasiona slonecznika, siemię i kminek. Wyrobione ciasto może trochę kleić się do ręki, ale nie dodajemy do niego mąki. Czynności mieszania i zagniatania można wykonać przy pomocy robota kuchennego.Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Po wyrośnięciu ciasto odgazować, kilkoma ruchami zagnieść i włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać płatkami owsianymi i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół. Na dolną półkę włożyć żaroodporną miseczkę z wodą.Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Po upieczeniu chwilę przestudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
,Składnik główny:orkisz,Składnik główny:kminek,Rodzaj dania:Inne,