Wykonanie
Na kwietniowej liście "Na zakwasie i na drożdżach"
między innymi wspaniałymi wypiekami znajduje się
Chleb z
płatkami owsianymi, który upiekła i zamieściła na swoim blogu Dorota z UgotujmyTo.pl . Zachęcił mnie opis i apetyczne zdjęcia. Poza tym miałam w domu duży zapas
płatków owsianych.Przepis przystosowałam do swoich upodobań. Zamieniłam
ziarna słonecznika na
siemię lniane.
Chleb upiekłam w glinianym garnku. Zamarzyła mi się taka gruba, spieczona skórka z chrupiącymi
płatkami owsianymi.
Chleb spełnił wszystkie moje oczekiwania. Jest wspaniały!600 g
mąki pszennej chlebowej3 łyżki zakwasu żytniego1 szklanka
płatków owsianych górskichpół szklanki nasion lnu2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru10 g świeżych
drożdży550 g
wodyWszystkie składniki
chleba zmieszałam w misce łyżką. Mieszałam do czasu aż ciasto zostało dobrze wymieszane, około 3-4 minuty.Miskę przykryłam folią i pozostawiłam na godzinę na blacie. Po tym czasie schowałam na noc (8-10 godzin) do lodówki.Również na kilka godzin zamoczyłam gliniany garnek oraz jego pokrywę.Następnego dnia ciasto wyjęłam z lodówki i zostawiłam na godzinę na blacie. Następnie wyłożyłam cisto na blat posypany obficie
płatkami owsianymi i uformowałam bochenek. Ciasto jest raczej rzadkie, ale bochenek da się uformować.Bochenek umieściłam w wysmarowanym i posypanym
otrębami owsianymi garnku glinianym. Pozostawiłam przykryty na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie wstawiłam garnek z
chlebem do zimnego piekarnika, nastawiłam go na 190 stopni i piekłam
chleb przez godzinę. Następnie zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze 20 minut.Ten
chleb można tez upiec w żeliwnym garnku, jak zrobiła to Dorota. Można też podzielic ciasto i upiec dwa bochenki w formach keksowych.