ßßß Cookit - przepis na Chleb z płatkami owsianymi i nasionami lnu

Chleb z płatkami owsianymi i nasionami lnu

nazwa

Wykonanie

Na kwietniowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" między innymi wspaniałymi wypiekami znajduje się Chleb z płatkami owsianymi, który upiekła i zamieściła na swoim blogu Dorota z UgotujmyTo.pl . Zachęcił mnie opis i apetyczne zdjęcia. Poza tym miałam w domu duży zapas płatków owsianych.
Przepis przystosowałam do swoich upodobań. Zamieniłam ziarna słonecznika na siemię lniane.
Chleb upiekłam w glinianym garnku. Zamarzyła mi się taka gruba, spieczona skórka z chrupiącymi płatkami owsianymi. Chleb spełnił wszystkie moje oczekiwania. Jest wspaniały!
600 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki zakwasu żytniego
1 szklanka płatków owsianych górskich
pół szklanki nasion lnu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
550 g wody
Wszystkie składniki chleba zmieszałam w misce łyżką. Mieszałam do czasu aż ciasto zostało dobrze wymieszane, około 3-4 minuty.
Miskę przykryłam folią i pozostawiłam na godzinę na blacie. Po tym czasie schowałam na noc (8-10 godzin) do lodówki.
Również na kilka godzin zamoczyłam gliniany garnek oraz jego pokrywę.
Następnego dnia ciasto wyjęłam z lodówki i zostawiłam na godzinę na blacie. Następnie wyłożyłam cisto na blat posypany obficie płatkami owsianymi i uformowałam bochenek. Ciasto jest raczej rzadkie, ale bochenek da się uformować.
Bochenek umieściłam w wysmarowanym i posypanym otrębami owsianymi garnku glinianym. Pozostawiłam przykryty na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiłam garnek z chlebem do zimnego piekarnika, nastawiłam go na 190 stopni i piekłam chleb przez godzinę. Następnie zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze 20 minut.
Ten chleb można tez upiec w żeliwnym garnku, jak zrobiła to Dorota. Można też podzielic ciasto i upiec dwa bochenki w formach keksowych.
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2014/05/chleb-z-patkami-owsianymi-i-nasionami.html