Wykonanie

Składniki na foremkę o wymiarach 31 , 5 cm x 13 cm :Zaczyn :4 łyżki
mąki pszennej chlebowej typ 65030 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 szklanki letniej
wodyWymieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut, aż
drożdże zaczną pracować.

po 1 łyżeczce suszonego:
majerankunasion
kolendrykminkudzikiego
czosnkutymiankuczarnuszkioreganooraz:1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soliZalać wszystko połową szklanki ciepłej
wody i odstawić na 20 minut.Ciasto właściwe:500 g
mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)1/2 szklanki
płatków owsianychzaczyn
drożdżowyzalewa
ziołowaokoło 1/2 szklanki
wody
Przygotowanie :
Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z
płatkami, zaczynem,
ziołami i
wodą, wszystko wyrobićCiasto nie wymaga długiego wyrabiania, raczej chodzi o dobre połączenie składników. Masa powinna być dosyć luźna, ale nie lejąca - jeśli jest zbyt zwarta, należy dolać więcej
wodyFormę natłuścić i wysypać
płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać
płatkami owsianymiPrzykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie trwało to ok. 30 min.)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 55-60 minutJeśli uznamy, że
chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minutWyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę, opukany w dno upieczony
chleb powinien wydać głuchy odgłosKroić po całkowitym wystudzeniu.U mnie była trochę za mała foremka ( 26 x 12 cm) i dlatego
chleb wyrósł bardzo wysoko.

przepis stąd