ßßß Cookit - przepis na Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Składniki na foremkę o wymiarach 31 , 5 cm x 13 cm :
Zaczyn :
4 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 650
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki letniej wody
Wymieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
po 1 łyżeczce suszonego:
majeranku
nasion kolendry
kminku
dzikiego czosnku
tymianku
czarnuszki
oregano
oraz:
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Zalać wszystko połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
Ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
1/2 szklanki płatków owsianych
zaczyn drożdżowy
zalewa ziołowa
około 1/2 szklanki wody
Przygotowanie :
Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą, wszystko wyrobić
Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, raczej chodzi o dobre połączenie składników. Masa powinna być dosyć luźna, ale nie lejąca - jeśli jest zbyt zwarta, należy dolać więcej wody
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi
Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie trwało to ok. 30 min.)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 55-60 minut
Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut
Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę, opukany w dno upieczony chleb powinien wydać głuchy odgłos
Kroić po całkowitym wystudzeniu.
U mnie była trochę za mała foremka ( 26 x 12 cm) i dlatego chleb wyrósł bardzo wysoko.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/07/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html