Wykonanie

SKŁADNIKI :250g
maki pszennej250 g
maki chlebowej z pełnego przemiału8 g suchych
drożdży1/2 szklanki zakwasu1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukruok 300 ml ciepłej
wody1/2 szklanki
płatków owsianych1 łyżka siemnienia lnianego
czarnuszka do posypania
Mąkę mieszamy z
płatkami , siemieniem ,
solą,
cukrem i zakwasem .Dolewamy
wodę - pozostawiamy by
mąka się zakwasiła ok 1 godzinę .
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości
wody dodajemy do ciasta . Jesli jest rzadkie podsypujemy
maką . Wyrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Metalowy garnek smarujemy
olejem i posypujemy
maką . Przerzucamy ciasto do garnka bez kolejnego wyrabiania , tak by pozostały pęcherzyki powietrza . Posypujemy
czarnuszką . Pozostawiamy do wyrośnięcia . Piec nagrzewamy do 250 C umieszczamy w nim przykryty pokrywką garnek i miseczkę z
wodą . Po 30 min pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 15 *20 min . Po upieczeniu wyjmujemy
chleb z garnka i studzimy na kratce .