Wykonanie
W kwietniu w Piekarni prowadzonej przez Amber piekliśmy
chleb Kasi z bloga Smaki i Aromaty . Jest szybki w przygotowaniu, nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu
drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm ). Ciasto wyrabiałam w robocie.
Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu z foremek, dopiekałam jeszcze przez ok 15 minut. I tak wyszły trochę blade :)
Zioła są mocno wyczuwalne, więc jeżeli w składzie jest jakieś za którym nie przepadacie - lepiej z niego zrezygnować.
Chleb ma delikatny miąższ, jak dla mnie jest trochę mało słony, ale ponieważ jestem słonolubną więc to mało obiektywna opinia. Dobrze sprawdził się podpiekany w tosterze.

Przepis cytuję od Amberduży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenkizaczyn:4 łyżki
mąki pszennej chlebowej (przez pomyłke gdałam zytnią)20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 szkl letniej
wodyWymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
majeranekkolendrakminekszałwiatymianekczarnuszkacząber
rozmarynbazyliaoraz:1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soliZalać wszystko 1/2 szkl ciepłej
wody i odstawić na 20 minut.ciasto właściwe:500 g
mąki chlebowej1/2 szklanki
płatków owsianych2 łyżki aktywnego zakwasu żytniegozaczyn
drożdżowyzalewa
ziołowaok 1/2 szkl
wodyWymieszać
mąkę z
płatkami, zaczynem,
ziołami i
wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej
wody.Formę natłuścić i wysypać
płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać
płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że
chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.Wersja przepisu bez zakwasuDo zaczynu dodajemy 30 g świeżych
drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki
wody.Smacznego!






Akacjowy blogApetyt na
smakaBochen
chlebaCodziennik kuchennyFabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaKonwalie w kuchniKulinarna ManiusiaKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny ZakątekMoje kucharzenieMoje małe czarowanienie-ład mAlutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPrzepisy na domowy
ser i
chlebSmaki i AromatySmakowity
chlebStare garyW mojej kuchniW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenne