Wykonanie

Składniki:-0,5 kg
mąki pszennej,- 50 g
drożdży świeżych,- 250 g
mąki żytniej,- 2 łyżeczki
soli,- 2 łyżeczki
cukru,- 250 g
żurku (najlepiej domowego, ale może też być z butelki),- ok. 350 ml letniej
wody (ilość zależna od gęstości
żurku, wilgotności
mąki …),- 4 łyżki
oliwy z oliwek (może też być
masło albo jeszcze lepiej domowy
smalec),- 1 łyżka dowolnych ulubionych
ziół do
chleba (np.
czarnuszka,
rozmaryn,
tymianek,
majeranek),- ulubione ziarna do posypania (opcjonalnie)Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić z
cukrem łyżką
mąki i ok. 1 szk.
wody i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną przesiać i połączyć z
drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łychą, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości. Do drugiego naczynia przesiać
mąkę żytnią, wlać żurek, wsypać
sól i wymieszać na jednolitą masę. Połączyć oba ciasta dokładnie wymieszać i na końcu dodać tłuszcz i
zioła. Gęstość ciasta należy regulować dolewając trochę
wody lub dosypując niewielką ilość
mąki. Otrzymane ciasto musi być dość gęste, ale nadal powinno dać się mieszać łychą. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 15- 20 min w ciepłe miejsce. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać
mąką. Ciasto jeszcze raz przemieszać, dodać ziarna (można posypać na wierzch) i przełożyć do formy. Ciasto powinno wypełnić formę w połowie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić
chleb i piec ok. 1 h. Pod koniec pieczenia możemy spryskiwać powierzchnię
chleba (również piekarnik)
wodą. (Przydatny jest spryskiwacz do roślin). Upieczony
Chleb studzić na kratce. W przeciwieństwie do innych
drożdżowych chlebów ten następnego dnia jest nadal świeżutki, jeśli oczywiście wcześniej nie zostanie skonsumowany, co w naszym przypadku jest mało prawdopodobne…Smacznego!