Wykonanie

W końcu udało mi się dołączyć do akcji i wspólnego wypiekania
pieczywa u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Autorka bloga zaprasza raz w miesiącu do piekarni, tym razem kwietniowej. Już od jakiegoś czasu obserwuję takie pieczenie, ale jakoś nigdy nie udało mi się za to zabrać, teraz jestem. Piekliśmy wspaniały w smaku chlebek
ziołowy z
płatkami owsianymi. Wyszedł bardzo aromatyczny. Ja zrobiłam go z dodatkiem zakwasu żytniego, ale także można go przygotować z samych świeżych
drożdży. Naprawdę warto go upiec.Zapraszam :-)Składniki:zaczyn- 4 łyżki
mąki pszennej chlebowej (typ 750)- 20 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 1/2 szklanki ciepłej
wodyWymieszać składniki i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Zioła (dodawane po 1 łyżeczce)-
majeranek,
bazylia,
oregano,
tymianek,
kolendra (dałam to co akurat miałam w kuchni - możecie dodać jeszcze
szałwię,
kminek,
czarnuszkę, cząber)dodatkowo - 1 łyżeczka
soli i 1/2 łyżeczki
pieprzuWszystkie
zioła +
sól +
pieprz zalać połową szklanki ciepłej
wody i odstawić na 20 minut.ciasto właściwe- 500 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)- 1/2 szklanki
płatków owsianych + garść do posypania blaszki- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego- zaczyn
drożdżowy-
woda z
ziołami- 1/2 szklanki
wodyWykonanie:Do miski wsypać składniki na ciasto właściwe -
mąkę,
płatki owsiane, zakwas żytni. Dodajemy zaczyn,
wodę z
ziołami i
wodę. Wymieszać i wyrobić ciasto, nie trzeba wyrabiać zbyt długo, ciasto ma być lekko luźne, ale nie lejące, w razie potrzeby trzeba dodać jeszcze odrobinę
wody.Blaszkę wysmarować
olejem i wysypać
płatkami owsianymi, przełożyć ciasto, posmarować je na wierzchu
wodą - najlepiej dłońmi i posypać
płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 1 godzinę, jeżeli będzie taka potrzeba przedłużcie pieczenie jeszcze o 10 minut, ja piekłam dłużej, w
sumie 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i po 5 minutach wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce.Możemy także upiec taki chlebek bez dodatku zakwasu dodając do zaczynu 30 g
drożdży a do ciasta właściwego 3/4 szklanki
wody.


Akacjowy blogApetyt na
smakaBochen
chlebaCodziennik kuchennyFabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaKonwalie w kuchniKulinarna ManiusiaKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny ZakątekMoje kucharzenieMoje małe czarowanienie-ład mAlutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPrzepisy na domowy
ser i
chlebSmaki i AromatySmakowity
chlebStare garyW mojej kuchniW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenne