ßßß Cookit - przepis na Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

W końcu udało mi się dołączyć do akcji i wspólnego wypiekania pieczywa u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Autorka bloga zaprasza raz w miesiącu do piekarni, tym razem kwietniowej. Już od jakiegoś czasu obserwuję takie pieczenie, ale jakoś nigdy nie udało mi się za to zabrać, teraz jestem. Piekliśmy wspaniały w smaku chlebek ziołowy z płatkami owsianymi. Wyszedł bardzo aromatyczny. Ja zrobiłam go z dodatkiem zakwasu żytniego, ale także można go przygotować z samych świeżych drożdży. Naprawdę warto go upiec.
Zapraszam :-)
Składniki:
zaczyn
- 4 łyżki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Wymieszać składniki i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Zioła (dodawane po 1 łyżeczce)
- majeranek, bazylia, oregano, tymianek, kolendra (dałam to co akurat miałam w kuchni - możecie dodać jeszcze szałwię, kminek, czarnuszkę, cząber)
dodatkowo - 1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
Wszystkie zioła + sól + pieprz zalać połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1/2 szklanki płatków owsianych + garść do posypania blaszki
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- zaczyn drożdżowy
- woda z ziołami
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Do miski wsypać składniki na ciasto właściwe - mąkę, płatki owsiane, zakwas żytni. Dodajemy zaczyn, wodę z ziołami i wodę. Wymieszać i wyrobić ciasto, nie trzeba wyrabiać zbyt długo, ciasto ma być lekko luźne, ale nie lejące, w razie potrzeby trzeba dodać jeszcze odrobinę wody.
Blaszkę wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto, posmarować je na wierzchu wodą - najlepiej dłońmi i posypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 1 godzinę, jeżeli będzie taka potrzeba przedłużcie pieczenie jeszcze o 10 minut, ja piekłam dłużej, w sumie 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i po 5 minutach wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce.
Możemy także upiec taki chlebek bez dodatku zakwasu dodając do zaczynu 30 g drożdży a do ciasta właściwego 3/4 szklanki wody.
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html