ßßß
W końcu udało mi się dołączyć do akcji i wspólnego wypiekania pieczywa u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Autorka bloga zaprasza raz w miesiącu do piekarni, tym razem kwietniowej. Już od jakiegoś czasu obserwuję takie pieczenie, ale jakoś nigdy nie udało mi się za to zabrać, teraz jestem. Piekliśmy wspaniały w smaku chlebek ziołowy z płatkami owsianymi. Wyszedł bardzo aromatyczny. Ja zrobiłam go z dodatkiem zakwasu żytniego, ale także można go przygotować z samych świeżych drożdży. Naprawdę warto go upiec.Zapraszam :-)Składniki:zaczyn- 4 łyżki mąki pszennej chlebowej (typ 750)- 20 g świeżych drożdży- 1 łyżeczka cukru- 1/2 szklanki ciepłej wodyWymieszać składniki i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.Zioła (dodawane po 1 łyżeczce)- majeranek, bazylia, oregano, tymianek, kolendra (dałam to co akurat miałam w kuchni - możecie dodać jeszcze szałwię, kminek, czarnuszkę, cząber)dodatkowo - 1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzuWszystkie zioła + sól + pieprz zalać połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut.ciasto właściwe- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)- 1/2 szklanki płatków owsianych + garść do posypania blaszki- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego- zaczyn drożdżowy- woda z ziołami- 1/2 szklanki wodyWykonanie:Do miski wsypać składniki na ciasto właściwe - mąkę, płatki owsiane, zakwas żytni. Dodajemy zaczyn, wodę z ziołami i wodę. Wymieszać i wyrobić ciasto, nie trzeba wyrabiać zbyt długo, ciasto ma być lekko luźne, ale nie lejące, w razie potrzeby trzeba dodać jeszcze odrobinę wody.Blaszkę wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto, posmarować je na wierzchu wodą - najlepiej dłońmi i posypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 1 godzinę, jeżeli będzie taka potrzeba przedłużcie pieczenie jeszcze o 10 minut, ja piekłam dłużej, w sumie 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i po 5 minutach wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce.Możemy także upiec taki chlebek bez dodatku zakwasu dodając do zaczynu 30 g drożdży a do ciasta właściwego 3/4 szklanki wody.
Akacjowy blogApetyt na smakaBochen chlebaCodziennik kuchennyFabryka kuliarnych inspiracjiGrahamka, weka i kajzerkaKonwalie w kuchniKulinarna ManiusiaKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny ZakątekMoje kucharzenieMoje małe czarowanienie-ład mAlutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPrzepisy na domowy ser i chlebSmaki i AromatySmakowity chlebStare garyW mojej kuchniW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenne