ßßß
Placki ziemniaczane po węgiersku(4-5 porcji)Składniki na placki:1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki1 jajko2 czubate łyżki mąki1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki2 ząbki czosnkusól i pieprz do smaku2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażeniaSkładniki na gulasz:1 kg karkówki, pokrojonej w grubą kostkę200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę2 duże cebule, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, posiekany3-4 łyżki mąki1 litr bulionu drobiowego1 łyżka koncentratu pomidorowego3-4 ziarenka ziela angielskiego2 łyżki papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej)2-3 łyżki oleju do smażeniasól i pieprz do smakukwaśna śmietana do podaniaposiekany szczypiorek do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju, włóż pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz i odstaw.Obtocz karkówkę w mące i zrumień na patelni po pieczarkach z łyżką oleju, po czym przełóż do średniego garnka.Na tej samej patelni usmaż do zeszklenia cebulę i także przełóż do garnka.Dodaj do garnka ziele angielskie, czosnek, bulion i duś pod przykryciem około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.Ziemniaki, cebulę i czosnek umieść w blenderze i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Dodaj jajko, mąkę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeżeli to konieczne odlej nadmiar wody.Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj po 3-4 łyżki masy ziemniaczanej. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Po czym przełóż placka na drugą stronę i smaż przez 1-2 minuty. Powtarzaj tą czynność, aż skończy się masa.Usmażony placek przełóż na talerz, na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany, posyp szczypiorkiem i podawaj.Smacznego!
English versionHungarian potato pancakes(4-5 servings)Ingredients fo the pancakes:1 1/5 kg large potatoes, peeled and cut into quarters1 egg2 heaped tablespoons flour1 onion, peeled and cut into quarters2 cloves garlicsalt and pepper to taste2 -3 tablespoons vegetable oil for fryingIngredients for the stew:1 kg pork neck, cut into thick cubes200 g mushrooms, sliced or quartered2 red peppers, diced2 large onions, diced1 clove garlic, finely chopped3-4 tablespoons flour1 liter chicken stock1 tablespoon tomato paste3-4 g allspice berries2 tablespoons sweet paprika powder (preferably smoked)2-3 tablespoons of oil for fryingsalt and pepper to tastesour cream to servechopped chives to servePreparation:Heat the pan over medium heat, add 2 tablespoons of oil, add the mushrooms and cook for a few minutes until until tender and lightly browned. Transfer to a plate and set aside.Sprinkle pork neck with flour and cook in the same panwith 1 tbs of oil until browned of all sides. Transfer to a medium pot.In the same pan fry the onions until translucent and place in the pot with pork.Add allspice, garlic and stock to he pot and simmer, covered, about 35 minutes. Next add the mushrooms, pepper, tomato paste and paprika. Simmer next hour, stirring from time to time and season with salt and pepper to taste.Place potatoes, onions and garlic in a blender and blend to your favorite consistency. Add egg, flour, season with salt and pepper and mix. Drain off any excess water, if necessaryHeat the oil in a large frying pan andadd 3-4 tablespoons of the potato batter. Move the pan to spread it into even layer, smooth the surface and cook until the bottom is browned. Flip on the other side and cook for 1-2 minutes. Repeat with next pancakes.Place the potato pancake on the plate, add on the half some stew and cover the other half of pancake. add a tablespoon of sour cream, sprinkle with chives and serve.Enjoy!
Share the post "Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes"


