Wykonanie
Poziom trudności
Ryby powinniśmy jeść i basta! Orientalny
dorsz to świetna odmiana. Warzywa w słodko-kwaśnym sosie świetnie podkręcają smak potrawy. Ten zestaw jest wyjątkowo smaczny, pachnący i oczywiście zdrowy.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:2 kawałki
polędwicy z
dorsza5 łyżek słonego soku z marynowanych
cytryn lub sok ze świeżej
cytryny i
sólpieprz do smaku½ szklanki
mąki kukurydzianej2 łyżki
oleju rzepakowegoWarzywa:2 łyżki
oleju arachidowego3 ząbki
czosnku3 cm świeżego
imbiru3 cm świeżej
kurkumy *3 boczniaki1 duża
czerwona cebula½
czerwonej papryki2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnego2 łyżeczki
octu ryżowego1 łyżka
oleju sezamowego½ łyżeczki
płatków chili50 ml
nalewki na kwiatach czarnego bzu lub słodkiego,
białego wina½ pęczka grubego
szczypioru* Świeżą
kurkumę można zastąpić
kurkumą w proszku.Sposób przygotowania:
Szczypior drobno pokroić.
Rybę pokroić na odpowiednie kawałki. Zalać
sokiem z marynowanych
cytryn, przyprawić
pieprzem, odstawić.

Na głęboki talerz wysypać
mąkę kukurydzianą.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
Czosnek i
imbir obrać, razem z
kurkumą pokroić w słupki.



Boczniaki i
paprykę pociąć w paski.

Na patelni rozgrzać
olej. Podsmażyć
czosnek,
imbir i
kurkumę.

Po minucie dodać boczniaki.

Lekko zrumienić. Dodać
cebulę.

Po chwili dodać
paprykę. Smażyć przez 3 minuty. W tym czasie rozgrzać drugą patelnię z
olejem rzepakowym.
Dorsza obtoczyć w przygotowanej
mące kukurydzianej, przełożyć na patelnię.



Do warzyw dodać
sos sojowy,
sos rybny,
ocet ryżowy,
olej sezamowy,
płatki chili i
nalewkę lub
wino. Po dwóch minutach wyłączyć.
Dorsza smażyć (w zależności od grubości) 3-5 minut z każdej strony.
Rybę podawać obok warzyw posypanych pokrojonym wcześniej
szczypiorem. Orientalny
dorsz najlepiej smakuje z
ryżem (basmati lub jaśminowym).

Smacznego!