ßßß Cookit - przepis na Orientalny dorsz

Orientalny dorsz

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Ryby powinniśmy jeść i basta! Orientalny dorsz to świetna odmiana. Warzywa w słodko-kwaśnym sosie świetnie podkręcają smak potrawy. Ten zestaw jest wyjątkowo smaczny, pachnący i oczywiście zdrowy.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
2 kawałki polędwicy z dorsza
5 łyżek słonego soku z marynowanych cytryn lub sok ze świeżej cytryny i sól
pieprz do smaku
½ szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju rzepakowego
Warzywa:
2 łyżki oleju arachidowego
3 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
3 cm świeżej kurkumy *
3 boczniaki
1 duża czerwona cebula
½ czerwonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
½ łyżeczki płatków chili
50 ml nalewki na kwiatach czarnego bzu lub słodkiego, białego wina
½ pęczka grubego szczypioru
* Świeżą kurkumę można zastąpić kurkumą w proszku.
Sposób przygotowania:
Szczypior drobno pokroić. Rybę pokroić na odpowiednie kawałki. Zalać sokiem z marynowanych cytryn, przyprawić pieprzem, odstawić.
Na głęboki talerz wysypać mąkę kukurydzianą. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
Czosnek i imbir obrać, razem z kurkumą pokroić w słupki.
Boczniaki i paprykę pociąć w paski.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek, imbir i kurkumę.
Po minucie dodać boczniaki.
Lekko zrumienić. Dodać cebulę.
Po chwili dodać paprykę. Smażyć przez 3 minuty. W tym czasie rozgrzać drugą patelnię z olejem rzepakowym. Dorsza obtoczyć w przygotowanej mące kukurydzianej, przełożyć na patelnię.
Do warzyw dodać sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, olej sezamowy, płatki chili i nalewkę lub wino. Po dwóch minutach wyłączyć. Dorsza smażyć (w zależności od grubości) 3-5 minut z każdej strony.
Rybę podawać obok warzyw posypanych pokrojonym wcześniej szczypiorem. Orientalny dorsz najlepiej smakuje z ryżem (basmati lub jaśminowym).
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/03/orientalny-dorsz