ßßß
Zupa fasolowa "chodziła" za mną już jakiś czas... Nie miałam żadnej receptur więc poszukiwania zaczęłam od książki "Zupy Świata" wydanie z 1987 roku, którą niedawno odstąpiła mi mama ;)Przepisów znalazłam ponad 60 - były takie z kapustą, burakami czy makaronem. Miałam jednak ochotę na taką z ziemniakami i boczkiem... po przeczytaniu kilkunastu przepisów miałam wizję...Efekt przerósł moje oczekiwania !Spróbujcie koniecznie mojej fasolowej z boczkiem :) !
Składniki :* 200 g suchej drobnej fasoli,*2 liście laurowe,* 3 ziarna ziela angielskiego,* 5 ziaren pieprzu,* 200 g wędzonego boczku,* 1 duża marchew,* 1 średnia pietruszka,* mały kawałek selera,* 10 cm kawałek pora,* 2 duże ziemniaki,* 2-3 łyżki suszonego majeranku,* 1 łyżeczka słodkiej papryki,* szczypta pikantnej papryki,* 1 łyżka masła,* 1 łyżka mąki,* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,* sól, pieprz,
Przygotowanie :Fasole zalej zalej wodą i odstaw do namoczenia na minimum 6 godzin ( najlepiej na noc ).Namoczona fasolę odcedź na sitku, przełóż do garnka i zalej około litrem wody - tak aby fasola była zakryta plus 3 cm wody.Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut - fasola powinna być lekko miękka.W między czasie przygotuj boczek i warzywa.Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor.Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Pora oczyść i pokrój w cienkie plasterki.Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.Do fasoli dodaj podsmażony boczek, marchewkę, pietruszkę, selera i pora a także suszony majeranek, słodką i pikantną paprykę.Po kilku minutach dodaj pokrojone ziemniaki.Kiedy ziemniaki będą miękkie przygotuj zasmażkę.Na małej patelni rozgrzej masło i dodaj łyżkę mąki, szybko zmieszaj a gładko i dodaj do zupy.Zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem.Dodaj posiekaną natkę pietruszki.Zupa najlepiej smakuje następnego dnia :)