Wykonanie

Zupa fasolowa "chodziła" za mną już jakiś czas... Nie miałam żadnej receptur więc poszukiwania zaczęłam od książki "Zupy Świata" wydanie z 1987 roku, którą niedawno odstąpiła mi mama ;)Przepisów znalazłam ponad 60 - były takie z
kapustą,
burakami czy
makaronem. Miałam jednak ochotę na taką z
ziemniakami i
boczkiem... po przeczytaniu kilkunastu przepisów miałam wizję...Efekt przerósł moje oczekiwania !Spróbujcie koniecznie mojej fasolowej z
boczkiem :) !

Składniki :* 200 g suchej drobnej
fasoli,*2
liście laurowe,* 3 ziarna
ziela angielskiego,* 5 ziaren
pieprzu,* 200 g
wędzonego boczku,* 1 duża
marchew,* 1 średnia
pietruszka,* mały kawałek
selera,* 10 cm kawałek
pora,* 2 duże
ziemniaki,* 2-3 łyżki suszonego
majeranku,* 1 łyżeczka
słodkiej papryki,* szczypta
pikantnej papryki,* 1 łyżka
masła,* 1 łyżka
mąki,* 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,*
sól,
pieprz,

Przygotowanie :
Fasole zalej zalej
wodą i odstaw do namoczenia na minimum 6 godzin ( najlepiej na noc ).Namoczona
fasolę odcedź na sitku, przełóż do garnka i zalej około litrem
wody - tak aby
fasola była zakryta plus 3 cm
wody.Dodaj
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut -
fasola powinna być lekko miękka.W
między czasie przygotuj
boczek i warzywa.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pora oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.Do
fasoli dodaj podsmażony
boczek,
marchewkę,
pietruszkę,
selera i
pora a także suszony
majeranek, słodką i
pikantną paprykę.Po kilku minutach dodaj pokrojone
ziemniaki.Kiedy
ziemniaki będą miękkie przygotuj zasmażkę.Na małej patelni rozgrzej
masło i dodaj łyżkę
mąki, szybko zmieszaj a gładko i dodaj do zupy.Zagotuj, przypraw do smaku
solą i
pieprzem.Dodaj posiekaną
natkę pietruszki.Zupa najlepiej smakuje następnego dnia :)