ßßß
CALZONE PO NEAPOLITAŃSKUSkładniki na 1 duże calzone dla 4 osób:ciasto:350 g mąki pszennej + trochę do podsypywania1/2 łyżeczki soli25 g drożdżyok. 150 ml wody3 łyżki oliwy z oliwek z wytłoczyn (pomace)nadzienie:100 g boczku1 cebula150 g mortadeli100 g twardej mozzarelli3 łyżki tartego parmezanu (u mnie Dziugas)garść rodzynek sułtańskich1/4 pęczka natki pietruszki1 łyżeczka bazylii suszonej1/2 łyżeczki pieprzu1 rozmącone jajko+ 2 łyżki oliwy1. Przygotować ciasto: do dużej miski (na stolnicę) przesiać mąkę i wymieszać ją z solą. Zrobić wgłębienie, do którego wsypać rozkruszone drożdże oraz wlać wodę. Zagniatać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz zagnieść. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą i zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 2 godziny.2. Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta zacząć przygotowywać farsz. Pokroić boczek w krótkie paseczki, cebulę w piórka, mortadelę i mozzarellę w kostkę. Zetrzeć parmezan. Posiekać natkę. Boczek podsmażyć na patelni wraz z cebulą, zostawić do ostygnięcia.3. Wymieszać wszystkie składniki farszu z rozmąconym jajkiem. Rozgrzać piekarnik do 220 ºC.4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatać, uformować kulę i rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm ciągle podsypując mąką, aby się nie przykleiło. Na połowę pizzy nałożyć farsz i przykryć drugą połową. Zalepić brzegi i posmarować wierzch oliwą. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym oliwą i piec przez ok. 15 minut.Podawać najlepiej z własnoręcznie przygotowanym sosem pomidorowym z przecieru pomidorowego z dodatkiem koncentratu i przypraw (oregano, bazylia, pieprz i sól).Przepis dodaję do akcji: