ßßß

Składniki:Ciasto:50 dag mąki pszennej1 jajkoOkoło 1 szklanki dość ciepłej wodyFarsz:½ kg bobu-u mnie mrożony30 dag chudego gotowanego boczku2 cebule10 dag oscypka5 łyżek oliwySól i pieprz do smakuSposób wykonania:Ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę , robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo wodę , mieszamy z mąką dolewamy resztę wody, zagniatamy ciasto-powinno być miękkie i elastyczne.Farsz:Bób, jeśli mamy mrożony, rozmrażamy w temp pokojowej, mielimy w maszynce do mięsa, boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy razem na oliwie pod przykryciem aż będą miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej oscypek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników.Ciasto wałkujemy wycinamy krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi.Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody około 2 minuty od wypłynięcia.Podajemy polane okrasą.Smacznego!