ßßß





Porcja na ok. 50 pierogówSkładniki:Ciasto:250 g pszennej mąki100 ml gorącej wody (wrzątku)50 ml zimnej wody2 łyżki oliwy z oliwekFarsz:500 g ugotowanego i obranego z łupinek bobu100 g tłustego boczku1 duża cebula½ pęczka koperku1 łyżeczka soli (lub mniej, gdy boczek jest bardziej słony)½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzuOmasta:2 łyżki klarowanego masła2 ząbki czosnkuSposób przygotowania:Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać gorącą i zimną wodę oraz oliwę.
Zamieszać, przykryć talerzem, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto zagnieść na gładko i z powrotem przełożyć do miski i przykryć.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić bób i gotować go 4-5 minut.
Ostudzić, obrać z łupinek, odważyć ½ kg.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rumiano.
Koperek drobno posiekać. Bób zmielić w maszynce do mięsa lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, koperek oraz sól i pieprz.

Wszystko razem zamieszać.
Ciasto na pierogi odcinać małymi porcjami. Każdą porcję cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 7-8 cm. Na każdym placku, na środku położyć łyżeczkę farszu, brzegi zebrać do środka i zlepić pierożki jak sakiewki.
Odkładać je na desce lub posypanym mąką blacie. Na dno każdej platformy bambusowego naczynia ułożyć po kawałku papieru do pieczenia, a na nim ułożyć pierogi.
Bambusowy koszyk do gotowania na parze wstawić go dużego garnka, wlać kilka centymetrów wody, zagotować zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać i wyłączyć (czosnek nie może się zrumienić).
Przełożyć pierogi z bobem na talerze, polać czosnkowym masłem i podawać.

Smacznego!