Wykonanie
Smaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie i zabierałam, aż w końcu dostałam główkę
młodej kapusty prosto z ogródka i nie było wyjścia. Część domowników, tak jak ja jadła
kapustę z młodymi
ziemniakami z
koperkiem, a inni musieli dodatkowo dostać kotleta, w takim połączeniu obowiązkowo ze
schabowym. Pycha.
Składniki:– główka
młodej kapusty;– pęczek
koperku;– 12 dag
boczku;– 1
cebula;– 3/4 szklanki
wody;– łyżka
masła;– łyżka
mąki;–
sól,
pieprzWykonanie:
Kapustę posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę
oleju i wrzucić
kapustę. Dusić, podlewając
wodą około 20 minut. W tym czasie pokroić
boczek w kostkę i zrobić z niego skwarki, pod koniec dodać łyżkę
masła i
cebulę. Dodać
mąkę i podlewać sosem z
kapusty. Wszystko dodać do garnka z
kapustą. Doprawić
solą i
pieprzem i na koniec dodać posiekany
koperek.Smacznego