ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie klopsiki z sosem, Köttbullar

Szwedzkie klopsiki z sosem, Köttbullar

nazwa

Wykonanie

Klopsiki występują w kuchniach wielu narodów, lecz chyba te szwedzkie są najsłynniejsze. Są przy tym jednym z najlepiej znanych dań kuchni szwedzkiej. Te małe mięsne kuleczki (szw. K ött [mięso] bullar [kulki]) podaje się tradycyjnie z ciemnym lub jasnym sosem, ziemniakami oraz konfiturą borówkową. Są mięciutkie i pełne smaku - trudno się im oprzeć! Spróbujcie koniecznie :) Przepis bazowany na ICA.se .
500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
4 kromki ciemnego chleba - bez skórki - namoczonego w zimnym mleku
1 jajko
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2/3 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
mąka pszenne do obtoczenia
olej / oliwa z oliwek do smażenia
sos (ta porcja to dużo-dużo sosu dla jego miłośników - można go potem wykorzystać do innych posiłków z ziemniakami czy kopytkami. Jeśli chcecie mniej sosu, zróbcie z połowy porcji):
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki śmietanki 12%
2 szklanki bulionu wołowego
2 łyżki sosu worcester
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
szczypta startej gałki muszkatołowej
ew. sól do smaku
1. Do mielonego mięsa dodajemy uprzednio namoczony, dobrze odciśnięty chleb oraz jajko i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie z masy formujemy małe klopsiki jednakowej wielkości (mniej więcej rozmiaru orzecha włoskiego). Klopsiki obtaczamy w mące pszennej i smażymy partiami na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju, aż będą ze wszystkich stron złote.
Z tej porcji wychodzi 40 małych klopsików.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
W rondlu przygotowujemy rumianą zasmażkę z masła i mąki.
rumiana zasmażka
Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę oraz bulion. Doprawiamy do smaku sosem worcester, ciemnym sosem sojowym, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Pod koniec doprawiamy solą do smaku.
3. Potrzebną nam ilość klopsików podgrzewamy przez 5-10 minut w sosie.
Do klopsików idealnie pasują młode ziemniaki w całości, podane z masłem i koperkiem lub puree ziemniaczane . Tradycyjnym dodatkiem jest również sałatka z marynowanych ogórków .
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/03/Szwedzkie-klopsiki-z-sosem-Kttbullar.html