Wykonanie
Praktycznie raz w tygodniu na naszym
stole lądują naleśniki. Bardzo je lubimy i nie mamy najmniejszej ochoty z nich rezygnować tak więc, żeby nam się nie przejadły poszukuje wciaż to nowych, urozmaiconych przepisów. Wypróbowałam już sporo różnych i w planach mam na jutro kolejne :) Jednak dziś przedstawie wersję
biszkoptową. Naleśniki pochodzą z tej strony . Są wyśmienicie puszyste i bardzo sycące :)
składniki :2 szklanki
mąki4
jajka1 łyżka stopionego
masła lub
oliwyszczypta
soliokoło 2 szklanek
mlekaBiałka odzielamy od
żółtek. Z
białek ubijamy pianę na sztywno ze szczyptą
soli. Pozostałe składniki :
mąkę,
mleko,
żółtka,
masło (
oliwa ) łączymy razem. Na końcu porcjami dodajemy ubitą pianę ( ważne jest żeby ją powolnymi ruchami wmieszać wtedy ciasto będzie pulchniejsze ). Smażymy "grubsze" naleśniki.Naleśniki przekładamy tym co lubimy u mnie był to
dżem zmieszany z
serem białym z dodatkiem
cukru i
konfitury jabłkowej.Na naleśnikach rozsmarować cienko
konfiturę, zwinąć w rulonik. Uciać po skosie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu posypać
cukrem i zapiekać około 10 minut w 180°CSmacznego :)