Wykonanie
Klopsiki występują w kuchniach wielu narodów, lecz chyba te szwedzkie są najsłynniejsze. Są przy tym jednym z najlepiej znanych dań kuchni szwedzkiej. Te małe
mięsne kuleczki (szw. K ött [
mięso] bullar [kulki]) podaje się tradycyjnie z ciemnym lub jasnym sosem,
ziemniakami oraz
konfiturą borówkową. Są mięciutkie i pełne smaku - trudno się im oprzeć! Spróbujcie koniecznie :) Przepis bazowany na ICA.se .
500g
mięsa mielonego wieprzowo - wołowego4 kromki ciemnego
chleba - bez skórki - namoczonego w zimnym
mleku1
jajko1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu2/3 łyżeczki
soli2/3 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzumąka pszenne do obtoczenia
olej /
oliwa z oliwek do smażeniasos (ta porcja to dużo-dużo sosu dla jego miłośników - można go
potem wykorzystać do innych posiłków z
ziemniakami czy kopytkami. Jeśli chcecie mniej sosu, zróbcie z połowy porcji):1 łyżka
masła2 łyżki
mąki pszennej2 szklanki
śmietanki 12%2 szklanki
bulionu wołowego2 łyżki
sosu worcester2 łyżki ciemnego
sosu sojowego1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuszczypta startej
gałki muszkatołowejew.
sól do smaku1. Do
mielonego mięsa dodajemy uprzednio namoczony, dobrze odciśnięty
chleb oraz
jajko i
przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut.Następnie z masy formujemy małe klopsiki jednakowej wielkości (mniej więcej rozmiaru
orzecha włoskiego). Klopsiki obtaczamy w
mące pszennej i smażymy partiami na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego
oleju, aż będą ze wszystkich stron złote.
Z tej porcji wychodzi 40 małych klopsików.2. W międzyczasie przygotowujemy sos.W rondlu przygotowujemy rumianą zasmażkę z
masła i
mąki.
rumiana zasmażkaNastępnie, mieszając, wlewamy zimną
śmietankę oraz
bulion. Doprawiamy do smaku
sosem worcester, ciemnym
sosem sojowym,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Pod koniec doprawiamy
solą do smaku.3. Potrzebną nam ilość klopsików podgrzewamy przez 5-10 minut w sosie.Do klopsików idealnie pasują
młode ziemniaki w całości, podane z
masłem i
koperkiem lub puree ziemniaczane . Tradycyjnym dodatkiem jest również
sałatka z marynowanych
ogórków .