Wykonanie
Wieprzowina to bardzo uniwersalne
mięso, pozwalające na przygotowanie mnóstwa różnorodnych
smakowo potraw. Dziś zapraszam na coś bardzo smacznego i wyjątkowo prostego w przygotowaniu: delikatne i miękkie kotlety wieprzowe w kremowym sosie.
8-10 kotletów ze
schabu wieprzowegosól+ świeżo mielony
czarny pieprz +
mąka pszenna3-4
cebule - obrane, pokrojone w
pióra1-2 ząbki
czosnku - obrane, posiekane1 łyżka
mąki pszennej1/2 szklanki
czerwonego wina2 szklanki
bulionu warzywnego1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
pieprzu w ziarnach1-2 łyżki
śmietany 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)
oliwa z oliwek /
olej do smażenia1. Kotlety wieprzowe bardzo lekko rozbijamy (dosłownie po 2-3 uderzenia). Oprószamy
solą i
pieprzem oraz obtaczamy w
mące. Rumienimy na niewielkiej ilości
oliwy z obu stron na złoto. Przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywą.2. Na tej samej patelni szklimy obraną, pokrojoną w
pióra cebulę z
czosnkiem. Dodajemy
mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy
wino i czekamy chwilę, aż zacznie wrzeć.Zalewamy kotlety. Dodajemy
bulion,
tymianek i
pieprz.3. Nakrywamy naczynie pokrywą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1 , 5 godziny.Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy
śmietankę oraz doprawiamy ostatecznie do smaku wg potrzeby
solą i
pieprzem.Podajemy z
ziemniakami puree,
kaszą,
makaronem, kopytkami, lub kluskami śląskimi.Na zdjęciu widzicie także
Sałatkę z zielonych
ogórków w occie .